Geïnspireerd door de bijzondere moeders die ik heb ondersteund, schrijf ik verhalen over de dagelijkse situaties waar moeders in kunnen staan.

Amina
“Waarom gaan jullie niet gewoon scheiden?!” riep hij en sloeg de deur van zijn kamer met een klap achter zich dicht.

Jongetje boos

Amina zuchtte en wreef over de pijnlijke plek op haar bovenarm. Het was niet de bedoeling geweest dat haar oudste zoon hen ruzie had horen maken. Ze zeeg neer op een stoel aan de keukentafel en sloot haar ogen. Ze luisterde naar het geluid van de televisie in de woonkamer, waar haar man waarschijnlijk languit op de bank naar lag te kijken. En waar ging het nou eigenlijk over? De kleinste had lopen jengelen, daar kon haar man niet tegen. Het was haar taak om de kleuter stil te houden. Snapte hij dan niet dat hij het zelf in de hand had gewerkt? Het kleutertje hoefde maar heel even met zijn lipje te trillen en hij kreeg alles van zijn vader.

“Papa, ik krijg van mama geen snoepje.”
“Hier ventje, pak maar.”

Deze keer wilde hij niet naar bed. Net op een moment dat haar man televisie wilde kijken, wat enorm op zijn zenuwen had gewerkt tot hij naar haar was uitgevallen. De kleine was meteen stil en ging heel gedwee naar bed.

Amina opende haar ogen en slofte naar de slaapkamerdeur van haar oudste zoon. Ze legde haar oor tegen de deur. Het was stil. Zou hij al slapen? Ze draaide haar knokkels naar de deur, klaar om te kloppen, maar aarzelde. Wat moest ze zeggen? Dat het niet meer zou gebeuren? Dat zou een leugen zijn. Hij werd steeds opstandiger. Ze vreesde voor het komende jaar, dan werd hij al dertien. Hij snapte niet dat ze niet gingen scheiden, dit was niet de eerste keer dat hij er iets over zei. Vond hij haar zwak? Maar waar moest ze heen? Ze had geen inkomen zonder haar man, geen huis zonder hem en de kinderen hadden een vader nodig. Familie zou het niet begrijpen, zij zouden haar niet steunen als ze zou scheiden.

Amina

“Nog een paar jaar,” prevelde ze tegen zichzelf en liet haar hand zakken.
“Nog een paar jaar, dan gaat hij met pensioen en gaat hij weer in Marokko wonen. Dan komt alles goed.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge