Hoe cliché het ook klinkt, wat gaat het toch snel! Annebel is al lang geen kleine hulpeloze baby meer. Ze is een grote nieuwsgierige meid die steeds meer van de wereld om haar heen begint te begrijpen. Zo leuk is dat. Maar ook wel een beetje jammer dat ze nooit meer zo’n ienie mini frummeltje zal zijn.

Annebel eet een boterham 24-02-17 (4)

Jullie hebben al even niets meer van ons gelezen, maar het gaat heel goed met ons allemaal. Wel heb ik het erg druk met mijn werk en met Annebel en ben ik ’s avonds erg moe, waardoor bloggen er behoorlijk bij inschiet. Ik weet nog niet zeker of ik wel door wil gaan met bloggen. Voorlopig blog ik even alleen als ik iets wil vertellen en dan kijk ik over een tijdje wel verder. Ik moet keuzes maken en ik wil ook graag verder aan mijn manuscript. Op dit moment kijk ik ’s avonds liever tv, hopelijk krijg ik weer wat energie als ik de 9 maanden van ontzwangeren gepasseerd ben.

Annebel groeit nog steeds hard. Gelukkig iets minder snel dan in het begin, maar ze is nog steeds erg groot en zwaar voor haar leeftijd. 71,5 cm en 9200 gram. Ze zit nu in maatje 74! Dat ze zo groot en sterk is, heeft ook zo zijn voordelen. Annebel had met 4 maanden en 9 dagen het omrollen door, en anderhalve week geleden lukte het buikschuiven al een beetje. Op dit moment tijgert ze met gemak de hele kamer door. Ze wil alles ontdekken en stopt alles wat los en vast zit in haar mond. Ik hoop dat ze snel ook zelf kan zitten, dat lijkt me wel erg prettig met spelen en eten.

Helaas is het me niet gelukt om 6 maanden lang borstvoeding te geven. Iets na de 5 maanden bouwde ik af naar 1 voeding per dag maar toen gaf mijn lichaam er al snel de brui aan. Ondanks dat ik het heel jammer vond en een traantje moest laten, was ik eigenlijk ook wel opgelucht dat ik er klaar mee was. Tijdens Annebel’s 4e en 5e maand heeft ze prakjes fruit en groenten gehad. Behalve sperzieboontjes vond ze eigenlijk alles wel lekker. Bloemkool, bietjes en banaan zijn favoriet, dan draait ze met haar handjes en voetjes, maakt ze heel hard geluid: “Hmmmmmmm” en grijpt ze naar de lepel. Sinds gisteren krijgt ze ook boterhammetjes en ’s avonds een kleine maaltijd van groenten met aardappel, rijst of pasta. Ze eet het allemaal met smaak op. Sommige dingen eet ze uit het vuistje, zoals stukjes brood en sommige stukjes groenten en fruit, andere dingen prakken we nog. Tot gisteren maakten we haar ’s nachts nog wakker voor een flesje. Daar proberen we nu ook mee te stoppen. We maken haar niet meer wakker, maar ze werd vannacht nog wel uit zichzelf een keertje wakker met honger. Ze was gelukkig tevreden met een beetje waterige melk.

Vorige week zijn we naar de bibliotheek geweest. We kregen een heel leuk boekstart-koffertje en hebben even in de babyhoek gespeeld. Annebel vindt boekjes heel leuk… om op te sabbelen. Als ze in haar bedje ligt dan vindt ze het gelukkig ook leuk om er naar te kijken en te luisteren. Vooral als ik een boekje van Nijntje tevoorschijn haal, dan worden haar ogen groot en glimlacht ze breed. Daarnaast zijn we begonnen met het maken van gebaren tijdens het spreken. Babygebaren. Ik leende een boek van een vriendin, maar ook op internet is er van alles over te vinden. Met het maken van gebaren stimuleer je je kind om taal te leren. Na een paar maanden gaat je kind sommige gebaren zelf ook maken. Je begrijpt dan wat je kind bedoelt zonder dat hij al kan spreken. Volgens onderzoek leren kinderen sneller de taal en gaan ze sneller praten wanneer ze naast gesproken taal ook gebaren aangeboden krijgen en gestimuleerd worden om deze gebaren zelf ook te gaan gebruiken. Ik ben heel benieuwd hoe dat met Annebel zal gaan en nieuwsgierig welk gebaar ze als eerste zal gaan maken. Ze lijkt een aantal begrippen al wel te begrijpen.

Zwemmen vindt Annebel trouwens ook heel leuk. We gaan naar een zwemles voor baby’s, dreumesen en peuters. Super leuk, met liedjes en spelletjes. De eerste keer vond ze het denk ik interessant, maar wel wat spannend. Hoe vaker we gaan hoe vrijer ze wordt. Ze grijpt nu al gretig om zich heen naar de dingen in het water en naar andere kindjes, en ze maakt ook gezellig geluidjes als we in het zwembad zijn.
Geluidjes maken doet ze sowieso steeds meer. Het lijken net zinnetjes, alleen zijn de woorden nogal eenzijdig: “baba babababa mamama.” En ze lacht ook steeds vaker, behalve als we buiten zijn of ze op de foto moet, dan kijkt ze ineens heel serieus. Kietelen en wild met haar dansen of hupsen zorgt voor schaterlachen en ook kiekeboe vindt ze hilarisch.

Wij genieten nog even lekker verder, hopelijk duurt het de volgende keer minder lang voordat ik weer een berichtje plaats.

1 Comment on Annebel 6 maanden

  1. Koosje zegt:

    Wat is ze hard gegroeid! En leuk al die fases.
    Geniet ervan want de tijd vliegt!

    Groetjes
    Koosje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge