Wij zijn nog niet zo ver dat we al een naam gaan kiezen. Maar ik denk er al wel veel over na. Op mijn werk hoor ik honderden kindernamen en dan raak ik geïnspireerd of weet ik juist wat ik niet zou willen voor ons kindje.

babynaam kiezen

Past de naam bij de achternaam?
Het is vaak mooier als de voornaam meer of minder lettergrepen heeft als de achternaam en niet een gelijk aantal lettergrepen. Dat klinkt net iets vloeiender. Daarbij kan het soms aandoen alsof je een naam gekozen hebt uit een Suske en Wiske boek als er teveel dezelfde klanken in de voornaam als in de achternaam zitten. Zoals bijvoorbeeld Willeke Willems. Het helpt om de naam en de achternaam een keer samen uit te spreken.

Wat worden de initialen?
Op brieven staan vaak alleen de initialen en de achternaam van de geadresseerde. Je kan erop letten dat de initialen van jouw kindje geen gekke combinaties opleveren.

Is de naam gemakkelijk te schrijven?
Misschien wil je graag een exotische naam. Dat kan natuurlijk heel mooi zijn, maar dat betekent ook dat jij en je kind de naam vaak zullen moeten spellen als iemand hem op wil schrijven. En dat je de naam vaak verkeerd gespeld zal zien staan op formulieren en brieven. Vooral namen met trema’s, accenten, koppeltekens en apostrof zijn lastig, maar ook namen die niet geschreven worden zoals ze klinken of niet zo gangbaar zijn, zoals bijvoorbeeld Djowie.

Is de naam gemakkelijk uit te spreken?
Sommige namen bevatten klanken die niet direct uit de Nederlandse taal komen. Dat kan ontzettend mooi zijn natuurlijk, maar het kan ook gebeuren dat je regelmatig de naam zal moeten herhalen voordat anderen hem juist uitspreken. Of dat de naam verkeerd wordt uitgesproken als hij opgelezen wordt. Er zijn ook namen die niet altijd op dezelfde manier worden uitgesproken maar wel hetzelfde worden geschreven, zoals Robert en Rachel.

Is de naam erg populair?
Op de site van het SVB kan je de populairste namen van de afgelopen twee jaar zien. Je kan daar ook zien hoe vaak deze naam in Nederland aan een kindje is gegeven. Het is misschien leuk om een populaire naam te hebben, de kans is dan groot dat veel mensen de naam mooi vinden. Maar de kans bestaat dan ook dat er meerdere kinderen met deze naam bij jouw kind op school/sport/kinderdagverblijf in de groep zitten.

Is de naam nog steeds leuk als het kind volwassen is?
Sommige namen passen heel goed bij een kindje, maar zijn toch wat minder leuk voor een volwassene. Je hebt namen die je kan aanpassen als je wat ouder wordt. Zo staat er op mijn geboortekaartje: ‘Margrietje’ maar ga ik nu door het leven als Margriet.

Heeft de naam betekenis?
Een naam is een cadeau voor je kind. Misschien vind je het mooi om een naam te kiezen die voor jullie betekenis heeft, omdat het jullie aan iets bijzonders laat herinneren. Ook boeken of films die jullie mooi vinden kunnen de inspiratie zijn voor een bijzondere naam. Of misschien wil je graag de naam van een familielid aan je kind doorgeven. Je kan ook zoeken op internet of de herkomst van de naam nog een bijzondere betekenis heeft. Mijn naam is ook de naam van een bloem, maar als je nog verder terug gaat zoeken heeft iemand ook ooit die bloem een naam gegeven. Mijn naam betekent oorspronkelijk parel.

Hoe hebben jullie de naam van jullie kind(eren) gekozen?

6 Comments on Babynaam kiezen

 1. Emily zegt:

  Met de naam ‘Emily’ word je kindje sowieso een held.
  Lijkt me duidelijk.
  😉

 2. Romy zegt:

  Wij bleken allebei al jaren dezelfde meisjesnaam in ons hoofd te hebben. Dit kwam pas naar buiten toen we het serieus over onze kinderwens gingen hebben. Daarnaast is de naam van onze dochter ook afgeleid van de namen van haar beide oma’s en dat vonden we wel een mooi idee. We waren er dus zo uit!

 3. Nathalie zegt:

  Ik vond dit altijd een lastige keus namen uitzoeken.

 4. Ellis zegt:

  Ik herken al je punten bij het kiezen van een naam. En toch heb ik uiteindelijk vooral mijn gevoel gevolgd (en ook een beetje rekening gehouden met achternaam, initialen etc). Bij mijn oudste dochter dacht ik met 25 weken dat ik nooit een leuke naam kon vinden. Gelukkig wist ik dat het een meisje werd want een jongensnaam kon ik al helemaal niet bedenken. Uiteindelijk bladerde ik in een boek en zag de naar Senne. En dat werd ‘m. Voelde meteen goed.
  Bij mijn zoontje was het nog moeilijker want nu wist ik dat het een jongen werd en jongensnamen, tja…het leek wel alsof ik niks leuk vond. Avonden zoeken en lezen en rondkijken. Niks.
  Ik zat op een avond met de laptop op schoot en zei tegen mezelf: Nu ga ik de naam tegenkomen! Ik opende een pagina en zag de naam meteen staan! Yben (spreek uit ieben). Ik heb heel even getwijfeld omdat ik bang was dat mensen zijn naam met een Y zouden uitspreken maar eigenlijk is dat nooit gebeurd. Ik vond het met een Y veel mooier geschreven.
  Senne betekent: waar/waarheid
  En Yben is een nieuwe jongensnaam (heb er al veel leuke reacties op gekregen want je hoort hem zelden) maar als je goed zoekt dan staat er ergens dat in de middeleeuwen een ridder geweest is die heilig verklaard is met de naam Yben :-). Altijd leuk om te lezen.
  Succes met namen kiezen strakjes! x

  • Margriet met de Paplepel zegt:

   Wat een bijzondere naam heeft jouw zoon. En leuk dat je de herkomst van de namen van je kinderen hebt opgezocht. Ik denk ook echt dat het kiezen van de juiste naam heel moeilijk is en dat je gevoel uiteindelijk altijd de winnende hand zal hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge