Samen met je kind naar de supermarkt. Voor de ene moeder een feest voor de andere moeder een nachtmerrie. Toch kan samen naar de supermarkt heel leuk zijn. Het is daarbij ook nog leerzaam.

Boodschappen - Pexels

Afbeelding: Pexels

Maak samen een boodschappenlijstje
Door van te voren al samen een boodschappenlijstje te maken, weet je kind wat je wilt gaan kopen. Op deze manier kan je gemakkelijker ‘nee’ zeggen wanneer je kind om iets vraagt in de winkel dat je niet wilt kopen. Hou je dan natuurlijk wel aan je lijstje. Je kan dan erop voorbereiden dat je alleen dingen van het lijstje gaat kopen en als je kind dan toch gaat zeuren, kan je samen met het kind op het lijstje kijken om te laten zien dat het gekozen product er niet op staat.
Als je met je kind een lijstje gaat maken kan je dat op verschillende manieren doen. Jij vertelt wat er op het lijstje moet staan. Als het kind al kan schrijven, kan hij de boodschappen zelf opschrijven. Als je kind dat nog niet kan, schrijf het dan zelf op en laat je kind er tekeningen bij maken of het juiste product uit een folder knippen en opplakken. Dit is trouwens ook heel goed als voorbereiding op het schrijven op de basisschool. Kinderen beseffen dat je woorden op kan schrijven om ze later weer te kunnen herinneren.

Betaal met echt geld
Je kan met je kind afspreken dat hij zelf mag betalen. Dat is voor veel kinderen heel bijzonder. Gebruik daarvoor dan echt geld en geen pinpas. Zo ziet een kind ook goed dat je de boodschappen niet voor niets mee mag nemen en leert hij al een beetje omgaan met geld en rekenvaardigheden.

Praat met je kind over de producten
De hele winkel staat vol met producten waar je iets over kan vertellen of waar je vragen over kan stellen. Waar komt melk vandaan? Waar zijn chips van gemaakt? Hoe groeit een worteltje? Ook kan je vragen stellen over de prijs, of iets gezond is of juist niet, hoeveel mensen er van een product kunnen eten etc.

Geef je kind opdrachten
Je kan je kind prima mee laten helpen. Door je kind te betrekken, zal hij het veel leuker vinden om boodschappen te doen en minder snel vervelend worden. Je kan vragen of het kind weet waar een bepaald product staat en jou de weg kan wijzen. Je kan vragen of het kind het product wil pakken en in de kar wilt doen. Of je kan je kind dingen laten afstrepen van het boodschappenlijstje.

Neem de tijd
Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt als je met je kind boodschappen doet. Als je gehaast bent, heb je weinig aandacht voor je kind en zal je kind zich sneller gaan vervelen. Ook is het gemakkelijker om ‘nee’ te zeggen als je de tijd hebt.

Alles in één keer, of steeds een beetje
Je kan ervoor kiezen om één keer per week alle boodschappen voor de hele week te doen. Dat is veel meer werk, maar dan ben je er wel in een keer van af. Als je weet dat je kind het geduld heeft en je met de bovenstaande tips je je kind lang genoeg kan interesseren is het misschien een goed idee om gewoon alles in een keer te halen. Als je weet dat dat echt teveel gevraagd is voor je kind, kan je beter alleen kleine boodschapjes samen doen. Misschien is het dan slim om je kind niet iedere keer mee te nemen.

Bereid je kind voor
Door samen een boodschappenlijstje te maken, bereid je je kind al voor op het boodschappen doen. Ook de volgende tip, het maken van afspraken, kan daarbij helpen. Daarnaast is het fijn om je kind van te voren te vertellen dat je die dag samen boodschappen wilt gaan doen. Je kan er ook een vast moment in de week voor nemen. Als je kind lekker aan het spelen is en jij ineens zijn jas in je hand hebt met de woorden: “We gaan NU boodschappen doen,” kan het zijn dat dit frustratie oplevert. Vertel liever eerder op de dag al dat jullie boodschappen gaan doen en waarschuw je kind vijf minuten voor het vertrek.

Spreek duidelijke regels af
Wat mag jouw kind wel en niet in de supermarkt? Een van de regels kan zijn dat jullie alleen kopen wat er op het lijstje staat, zoals hierboven beschreven. Een andere regel kan zijn, dat je kind niets zelf uit de schappen mag pakken, bij jou in de buurt blijft of in het wagentje moet zitten. Geef duidelijk aan wat je van je kind verwacht en gebruik eventueel een beloning wanneer je vindt dat je kind het goed gedaan heeft. Spreek van te voren de beloning al af en maak ook heel duidelijk dat de beloning betrekking heeft op het gedrag. Bedenk ook van te voren wat je gaat doen als je kind zich niet gedraagt. Geef dan bijvoorbeeld een waarschuwing en vertel wat de consequentie is als het kind niet gaat luisteren, geef vervolgens je kind te kans om alsnog te gehoorzamen. Luistert het kind na de waarschuwing nog niet kan je de consequentie uitvoeren. Een consequentie kan zijn; geen beloning, meteen naar huis of even stil blijven staan. Dat laatste werkt eigenlijk hetzelfde als wanneer je thuis je kind een time-out geeft of even op de trap zet. Ook in de winkel kan dat. Kies een plekje en ga daar samen met je kind stil staan tot hij zich weer kan gedragen. Je hebt hier wel een goede dosis zelfbeheersing bij nodig, want het kan nog wel eens even duren en je kind kan gaan protesteren. Probeer in de tussentijd dat protest te negeren en te wachten tot je kind zich weer kan gedragen. Uiteindelijk geeft hij het wel op.
Hopelijk hoef je met alle andere genoemde tips niet over te gaan tot straf en wordt het een gezellig uitje.

Ga jij graag boodschappen doen met je kind?

4 Comments on Boodschappen doen met je kind

  1. Bob zegt:

    Wat mij betreft mag je er nog 1 bijvoegen.

    Neem tijdens het winkelen ook de tijd voor je kind. Soms is het makkelijker om tijdens het boodschappen even samen niet met boodschappen bezig te zijn. Kijk even samen bij het dierenvoer welke diertjes er op staan bv. Of samen door de knuffels van de spaaractie heen snuffelen. Daarna zal je kind meer open staan om samen weer met de boodschappen bezig te zijn.

  2. Ik vond het wel oké. Maar ik ging op een gegeven moment ook wel graag alleen. Dat was dan bijna een uitje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge