Er zijn allerlei producten op de markt waarmee je een zwangerschap door zou moeten komen. Of het allemaal ook echt werkt, dat weet ik niet, maar ik heb een aantal producten heel trouw gebruikt, je weet maar nooit.

producten zwangerschap

Buikbalsem tegen zwangerschapsstriemen
Al vanaf 6 weken begon ik met smeren van buikbalsem. Ik heb eerst met Bepanthen gesmeerd. Na twee trimesters had ik al twee flacons opgemaakt. Ik had nog geen zwangerschapsstriemen. In het laatste trimester ben ik overgestapt op de buikbalsem van de Etos. Er zat een kleine tube om te proberen in een zwangerschapsbox. De zalf van de Etos ruikt veel lekkerder en Bepanthen is erg duur, dus kocht ik voor de laatste weken een tube bij de Etos. Ik heb nu wel een paar lichte striemen ontdekt, maar ik weet natuurlijk niet zeker of dat ook was gebeurd als ik met Bepanthen door was blijven smeren.
De buik groeit het hardst in het laatste trimester, misschien was het resultaat van de striemen zelfs wel exact hetzelfde geweest als ik helemaal niet had gesmeerd. Ik kan het niet controleren, misschien als ik de ene helft van mijn buik wel had gedaan en de andere helft niet, maar dat leek me wat overdreven.

Magnesiumolie
Rond de dertigste week van de zwangerschap werd ik regelmatig wakker met heftige kramp in mijn kuiten. Op internet las ik dat dit heel normaal is tijdens de zwangerschap. Je belast je benen meer en je houdt meer vocht vast. Een andere oorzaak kan zijn dat je magnesium tekort komt. Om de spieren soepel te houden en wat extra magnesium in mijn lijf te krijgen, heb ik mijn kuiten een paar weken lang voor het slapen gaan met magnesiumolie ingesmeerd. Dat heeft erg goed geholpen en ik raad het dan ook van harte aan. Het enige nadeel is dat de olie erg vloeibaar is vergeleken een normale massageolie. Magnesiumolie is trouwens niet alleen goed voor de spieren, maar ook voor je energie en je hormoonhuishouding.

Perineumolie
Wat heb ik daar een hekel aan zeg! Niets tegen Weleda, het merk waarvan ik de olie gebruik, want de olie ruikt lekker en is niet te vloeibaar. Maar het smeren zelf vond ik echt een vervelende handeling. De bedoeling is dat je vanaf week 34 het perineum zo’n 3 keer per week voor 5 minuten masseert met de olie. Op deze manier hou je de spieren soepel en de bloedsomloop op gang, zodat je minder kans maakt op inscheuren tijdens de bevalling. Ik heb me niet helemaal aan de instructies gehouden en ik weet ook niet of het echt zal werken.

Maagtabletten
Net zoals met de buikbalsem begon ik met een duurder merk; Rennie. Ik had al vrij vroeg in de zwangerschap last van brandend maagzuur. Behalve dat je maag door de baarmoeder omhoog wordt gedrukt, maak je ook hormonen aan die maagzuur opwekken. Het schijnt trouwens te zijn dat ditzelfde hormoon ook zorgt voor de haargroei bij de baby. Vrouwen die vaak last hebben van maagzuur tijdens de zwangerschap zouden een baby met een vollere haardos ter wereld brengen dan zij die er geen last van hebben gehad. We gaan het zien. Een vriendin raadde me aan om op een goedkoper merk over te stappen, omdat dat echt geen verschil zou maken. Ik slik nu de maagzuurtabletten van de Jumbo. Je mag er een hoop van slikken zonder dat dit schade doet en dat doe ik dan ook genoeg. Er ligt een strip bij het bed, een strip in de keuken en er zit een strip in mijn handtas. De tabletten van de Jumbo smaken iets minder lekker, maar werken net zo effectief als de Rennies.

Vitamine D
Heel braaf slikte ik al twee jaar lang foliumzuur. We hadden tenslotte al een hele tijd een kinderwens en het was aan te raden al voor de zwangerschap met foliumzuur te beginnen. Vitamine D begon ik pas te slikken toen de verloskundige me dat aanraadde. Ik wist eerder nog niet dat dit belangrijk was. In het begin slikte ik een combinatietablet met zowel vitamine D als foliumzuur. Daarna ben ik verder gegaan met vitamine D tabletten. Ik heb die van de Etos gebruikt en zowel de tabletten op oliebasis als de gewone tabletten van de HEMA. Volgens mij maakt het geen enkel verschil welke je kiest.

Kamillethee
Tijdens de zwangerschap maak je meer bloed aan. Er bestaat een kans dat je daardoor ook vaker last hebt van bloedend tandvlees en daardoor ontstekingen krijgt. Ik heb sowieso vrij zwak tandvlees en had er dan ook tijdens de zwangerschap af en toe last van. Kamillethee werkt ontstekingsremmend en smaakt ook nog eens lekker. Ook toen mijn oog dreigde te gaan ontsteken heb ik daar watjes op gelegd gedrenkt in kamillethee.

Voedingskussen
Een voedingskussen past natuurlijk niet in je medicijnkastje, maar toch wilde ik dit voorwerp benoemen in mijn lijstje. Het is echt zo’n ding waar je tijdens de zwangerschap gebruik van kan maken. Ik kreeg wat last van mijn bekken en rolde ’s nachts nogal vaak op mijn buik. Door het voedingskussen tegen mij aan te draperen en één been op het voedingskussen te leggen, rolde ik niet meer naar mijn buik en kwam mijn bekken rechter te liggen waardoor de klachten minder werden.

Zijn er nog andere producten waar jij in je zwangerschap veel gebruik van hebt gemaakt?

4 Comments on Buikbalsem en maagtabletten

 1. Nina zegt:

  Wat je al niet gaat insmeren en innemen tijdens zo’n zwangerschap, hè! Hier pas tijdens de zwangerschap met supplementen begonnen. Ik smeerde fanatiek met Bio Oil, geen striem gekregen. Of het daardoor komt durf ik niet te zeggen. Ik ben wel het minimale aangekomen, dus dat kan ook geholpen hebben.

  • Margriet met de Paplepel zegt:

   Weinig aankomen zal ook helpen inderdaad! Ik heb het niet gered om maar 8 kilo aan te komen, zit nu op 10 kilo, ook niet heel slecht.

 2. Tamarah zegt:

  Leuk om te lezen welke producten jij gebruikt. Ik slik Gravitamon dat is een alles in één multivitamine super handig. Verder heb ik ook de gratis buikcrème gebruikt van Etos, maar daar kreeg ik jeuk van. Toen heb ik er één van Zwitsal gebruikt maar ook hier kreeg ik kriebels van. Tenslotte toch maar Bepanthen gekocht maar die heb ik eigenlijk tot op heden zelden gebruikt. Ik las ook dat het de grootste onzin is om buikcrème te smeren en dat dit niet helpt tegen striemen. Je krijgt ze of niet ook al smeer je hele potten leeg. Dat masseren lijkt me wel verstandig overigens, heb ik nog niet geprobeerd maar baat het niet dan schaad het niet denk ik maar zo ;-). Maagzuur heb ik ook wel gehad, maar gelukkig niet zo erg. Ik drink dan een glas melk of eet een handje hazelnoten dat helpt mij ook erg goed!

  • Margriet met de Paplepel zegt:

   Ja, dat had ik ook gelezen, dat smeren tegen striemen niet helpt, maar ach, het is ook wel een lekker momentje met je baby om zo over je buik te wrijven 🙂
   Ik wist niet dat hazelnoten ook tegen maagzuur hielpen, grappig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge