Hmm heerlijk, een zacht briesje in je haar en de zomerzon op je gezicht. Behalve dat de buitenlucht en het zonlicht gezond zijn, heeft buitenspelen nog andere positieve gevolgen op de ontwikkeling van je kind.

Zand (1)

Ruimtelijk inzicht
Heuveltje op heuveltje af, helemaal naar het topje van het klimrek klimmen, zandkastelen bouwen, slootje springen en over muurtjes lopen. Spelenderwijs zijn kinderen bezig met het inschatten van afstanden, het verkennen van vormen en structuren en oefenen ze met oorzaak en gevolg. Al deze oefeningen zijn later als zij gaan rekenen heel belangrijk. Het is een stuk leerzamer zelf te ervaren dat een bal harder rolt als de ondergrond schuin afloopt dan dat iemand je dat vertelt.

Tip: Laat je kind de route vertellen vanaf het huis naar een speelveldje of de school in de buurt. Hij oefent hiermee begrippen die met het verkeer te maken hebben, maar ook zijn ruimtelijk inzicht.

Motorische ontwikkeling
Wat meer voor de hand liggend is het effect wat buiten spelen heeft op de motorische ontwikkeling. Vangen, gooien, schoppen, klimmen, rennen, fietsen etc. Kinderen die goed bewegen voelen zich vaak zekerder. Binnen is er niet altijd ruimte om vrij te kunnen rennen. Buiten kan dat wel. Ze ontwikkelen hun spieren, oog-handcoördinatie en motoriek. En bewegen is natuurlijk ook gewoon gezond.

Tip: Spoor je kind aan om zijn grenzen te verleggen, door harder te rennen, verder te gooien of hoger te klimmen. Let daarbij wel op dat je kind zich hier goed bij voelt en geef ondersteuning waar nodig. Eerst samen doen werkt vaak erg goed en dan krijg je zelf ook nog een beetje lichaamsbeweging.

Sociale vaardigheden
Buiten spelen gebeurt vaak in groepen. Buiten komt je kind andere kinderen tegen. Je kind oefent in het maken van contact met andere kinderen. Hoe ouder het kind wordt hoe ingewikkelder de sociale afspraken zijn tussen kinderen. Er komen allerlei spelregels bij waar onenigheid over kan ontstaan en waar het kind zich aan moet houden. Groepsprocessen worden ingewikkelder en je kind zal proberen om een bepaalde rol in het groepsproces aan te gaan nemen, is hij een leider, een onderhandelaar of een meeloper? Het begint misschien met de vraag: “Mag ik meedoen?” of “Mag ik na jou op de schommel.” en kan uitlopen tot hele discussies of de bal nu wel of niet over de lijn ging.

Tip: help je kind niet meteen met het oplossen van conflicten. Laat hem even experimenteren, zo leert hij zelf een conflict oplossen en kijkt hij niet steeds naar jou als er onenigheid ontstaat. Als het mis gaat, spring je natuurlijk wel in. Probeer het conflict dan samen op te lossen, maar los het niet voor hem op. Je kan bespreken wat je kind zou kunnen zeggen of je stelt ondersteunende vragen om tot een oplossing te komen.

Buiten spelen tips

Zelfstandigheid
Vanaf 6 jaar kunnen kinderen zelfstandig buiten spelen, mits dit niet te ver van huis en in een rustige buurt gebeurt. Je kind moet misschien zelf oversteken, zelf de tijd in de gaten houden, maar ook zelf contact maken met andere kinderen, zelfstandig ruzies of kleine problemen oplossen en zelf inschatten of hij al wel of niet tot het topje van het klimrek durft te klimmen.

Tip: Maak afspraken met je kind die passen bij de leeftijd. Als het kind nog jong is, ga dan af en toe kijken hoe het gaat.

Ontdekken
Overal kruipen en vliegen beestjes. Onder een steen wonen pissebedden, in de vijver groeien waterlelies en met een lange stok kan je precies ver genoeg komen om de bal van het schuurtjete wippen als hij op het dak ligt. De wereld zit vol met wonderen die je kind nog moet ontdekken. Wonderen die je met je eigen ogen moet zien en met je eigen vingers moet kunnen voelen. Maar ook de ontdekking dat fietsen zonder handen moeilijk is en dat vallen pijn doet. Van zelf ervaren en ontdekken leert een kind later ook zelf gevaren in te schatten.

Tip: Stel je kind vragen om de nieuwsgierigheid te prikkelen. “Wat zou die vogel daar in het gras gevonden hebben?” “Wat gebeurt er als je een steen in de vijver gooit, zou hij blijven drijven? En een stok?”

Tactiele ontwikkeling
Baby’s steken nog alles in hun mond om te ontdekken, maar wanneer je kind die fase voorbij is, laat hem dan gerust dingen pakken en aanraken buiten. Het gevoel van zand tussen je vingers. Ontdekken dat zand door je handen kan glijden, maar als je er water bij doet, je er vormen mee kan maken. Hoe voelt water? De bast van een boom? Een kiezel? Door te voelen leert een kind de eigenschappen van voorwerpen om zich heen te kennen en er gebruik van te maken.

Tip: Stel vragen aan je kind om de nieuwsgierigheid te prikkelen. “Zou die boom dat glad of ruw aanvoelen?” “Zou die steen warm of koud aanvoelen?”

Heb jij zelf nog tips over afscheid nemen die je graag met anderen wilt delen? Laat dan gerust een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge