Gastblog door ‘Gaijinbento’

Tijdens mijn verblijf in Japan, zo’n tien jaar geleden, ben ik verliefd geworden op de kunst van bento boxen maken. Als Nederlander heeft het me wel even gekost om te wennen aan de volledige maaltijden waaruit de lunch daar bestaat. Ik was immers gewend niet veel meer dan een boterhammetje tijdens de pauze te eten. Desalniettemin werd de lunch al snel mijn favoriete maaltijd van de dag.

De moeder van het gezin waarbij ik destijds verbleef, gaf mij iedere dag een schitterend versierde lunchtrommel mee naar mijn werk en iedere dag leefde ik toe naar het moment dat ik mijn lunchtrommel open mocht maken. Het voelde bijna alsof ik een speciaal verjaardagscadeau mocht open maken.

Bento box maken

Nu ben ik zelf een moeder en mijn dochter gaat naar de kleuterschool. Omdat mijn man en ik een druk leven leiden met alle twee een baan, blijft mijn dochter over tijdens de lunchpauze.
Waarom doe dan ik al die moeite om een dergelijke lunch te maken, als ik het toch al zo druk heb? We zijn immers in Nederland en een boterham met pindakaas is goed genoeg, toch? De zorgzaamheid die ik voelde, iedere keer als ik mijn met aandacht samengestelde lunchbox opende, is precies hetgeen ik haar wil meegeven. Ik wil dat ze weet dat ik van haar houd.

Of ik nou bloemkool, boterhammen, rijst of paprika in haar lunch doe, het gaat altijd op. Mocht ze een keer in de avond wat moeilijker eten, dan weet ik dat ze haar noodzakelijke vitaminen al binnen heeft.

Soorten Bento
Er zijn verschillende type bento. Veelal geeft de naam van de bento de inhoud weer, bijvoorbeeld toribento (bento met kip) of sakeben (bento met zalm) of de hoedanigheid waarin de bento is aangekocht, bijvoorbeeld ekiben (bento op het station gekocht) of soraben (bento voor in het vliegtuig).

* Shōkadō bentō (松花堂弁当)
Dit is een traditionele bento in een zwart gelakte Japanse bento-box. Van origine werd deze gebruikt om tijdens een theeceremonie de gasten van een lichte maaltijd of snack te voorzien. Deze bento worden in luxe restaurants ook dikwijls aangeboden. Shokado bento worden gevuld met erg lekker eten dat schitterend opgemaakt is.

* Noriben (海苔弁)
Noriben (of nori-bento) is de eenvoudigste vorm van bento. Ze bestaan slechts uit 3 of 4 ingrediënten: rijst, nori (gedroogd zeewier), soya saus en vaak bonito vlokken. Het smaakt en is goedkoop om te maken. De smaak is zout, door de nori en soya saus. Het is één van die dingen waarvan wordt gezegd dat alleen Japanners ervan houden.

* Kyaraben (キャラ弁)
Kyaraben staat voor “character bento”. Het is een stijl die veel wordt gebruikt bij het maken van lunchtrommeltjes voor kinderen. Het eten wordt opgemaakt zodat het lijkt op bekende tv-karakters, dieren of populaire iconen.

* Sandoben
Dit is een verkorte vorm van “sandwich bento”. Het is een verzamelnaam voor lunchtrommels die een meer westerse inhoud hebben, bijvoorbeeld boterhammen, wraps of spaghetti. Vooral de laatste jaren wint de bento in de Verenigde Staten en Europa aan populariteit.

bento box maken

Kleur doet eten:
Eén van de belangrijste elementen van een goed opgemaakte bento box is het gebruik van kleur. Een bento die kleurrijk is, is aantrekkelijk om te eten. Over het algemeen zijn de kleuren wit, zwart, geel, rood en groen vertegenwoordigd in de bento box. Voor zwart kan uitgeweken worden naar bruin of blauw en voor geel kan oranje een vervanging zijn.

Je bento kun je nog meer verrijken wat betreft kleur door het gebruik van felgekleurde siliconen bakjes en kleurrijke prikkertjes.

Opbouw van een bento:
Een bento is gebalanceerd in voedingswaarden. Een gezonde bento kent ten minste vier type voeding: koolhydraten, proteïnen, groenten en fruit. Denk bewust na over wat voor type voeding je in je bento stopt en de producten die daaronder vallen.

Ik zorg ervoor dat de bento van mijn dochter over het algemeen voldoet aan de verdeling 4:2:1:1. Dat wil zeggen dat in de praktijk 1/2e deel van de bento bestaat uit koolhydraten, 1/4e deel uit proteïnen, 1/8e deel uit groenten en nog 1/8e deel uit fruit. Omdat mijn dochter al een apart fruitmoment op school heeft, vervang ik het deel fruit soms door nog een deel groenten. Het fruit gaat dan in een apart doosje mee naar school.

Zorg ervoor dat je het eten redelijk dicht tegen elkaar vastzet, anders gaat het schuiven in de tas. Vul de bento daarom eerst met grote, grove producten en gebruik daarna wat meer flexibele producten, om de overgebleven ruimte op te vullen. Gebruik tot slot wat flexibele producten als accenten, zoals gekookte broccoli of hamroosjes, om de gaten op te vullen en alles stevig te verankeren.

Gebruik siliconenbakjes of blaadjes sla om de natte producten van de droge te scheiden. Laat eten als in soya gemarineerde kip of vis goed uitlekken voor je het inpakt. Wil je saus over je eten? Doe de saus in een apart bakje en giet het pas over je lunch als je gaat eten, anders loop je de kans dat het gaat lekken en de smaken door elkaar gaan lopen.

Heb je een opmerking of een vraag na aanleiding van dit blogbericht, laat dan gerust een reactie achter. 

7 Comments on Gastblog: Bento Box

 1. Uly zegt:

  Wat een leuke blogpost! Ik ben ook dol op bentoboxen, maar ik had geen idee dat ze in zoveel verschillende soorten kwamen haha. Ik ga weer verder met het studeren naar bentoboxen. nomnom

 2. Ik vind het echt een lust voor het oog! Een stuk aantrekkelijker dan zo’n broodtrommel waarin een boterham met zweterige kaas in rond zwerft : )

 3. saskia zegt:

  Wat grappig om te lezen, ik kende het helemaal niet. Het ziet er mooi kleurvol uit, leuk!

 4. oooh, ik ben ook een echte Japan-fan en vind die bentoboxen fantastisch. Leuke tips om het ook hier toe te passen! Van mij mag dat hier ook een rage worden ;-)!

  • Margriet zegt:

   Het is ook echt leuk om te maken, en nog leuker om op te eten. Ik maakte van de week er twee voor mijn eigen lunch. Ik kan nog niet tippen aan de mooie bento boxen van mijn gastblogger, maar ook ik ben nu absoluut een fan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge