Dat je moest beslissen of je in het ziekenhuis of thuis wilt bevallen, dat snapte ik wel, maar een geboorteplan leek me verder redelijk overbodig. Tot ik er een ging maken.

Geboorteplan

Komende maandag bespreken we met de verloskundige het geboorteplan. Ze had ons als voorbereiding doorverwezen naar de website van deVerloskundige. Daarop konden we informatie vinden en eventueel alvast een geboorteplan invullen. Mijn man liet het aan mij over. “Ik kan toch niet over jouw lichaam beslissen, dat kan je veel beter zelf doen.”
Op de website stond heel veel informatie waar ik nog niet zo over nagedacht had. Zoals alle vormen pijnbestrijding en wat daar de voor- en nadelen van waren. En natuurlijk alle manieren om te bevallen. “Hoe moet ik nou weten welke houding ik aan wil nemen?” dacht ik “Dat zie ik op dat moment wel.” Maar in het plan kan je in ieder geval alvast aangeven wat je zou willen proberen en welke attributen ze klaar moeten zetten. Een bevalbad of een skippybal bijvoorbeeld. Ik vond het toch wel fijn om er even bij stil te staan en alvast over alle mogelijkheden na te denken. Je kan ook aangeven of je beslissingen aan het medisch personeel overlaat of dat je overal over mee wilt beslissen. En als het een keizersnee wordt, kan je aangeven welke rol je partner daarbij zou kunnen spelen. Toch allemaal niet zo’n onzin als ik van te voren had gedacht.

Vorige week zijn we ook voor het eerst naar een zwangerschapscursus geweest, of pufcursus in de volksmond. Helaas was ik vorige week een beetje ziek, dus zijn we halverwege naar huis gegaan. Afgelopen week konden we wel de volledige twee uur blijven. Volgende week is de laatste keer. Tijdens de cursus liet de deskundige met grote foto’s zien wat er allemaal in je lichaam gebeurt tijdens de bevalling. Ze legt uit welke fases je lichaam allemaal doorgaat, maar ook wat de verloskundige tijdens deze fases zal doen. Ook geeft ze informatie over allerlei symptomen en welke daarvan er gewoon bij horen en bij welke zaken je toch beter even je verloskundige kan gaan bellen. Het is geruststellend om zoveel informatie te krijgen en erg interessant om te zien hoe het lichaam werkt. Vervolgens kregen we handige tips over het opvangen van weeën en mochten we een aantal manieren proberen waarop de partner je kan ondersteunen met het opvangen van weeën. Natuurlijk werd er ook gepuft.

Bij de yoga krijg ik ook veel oefeningen die bedoeld zijn je voor te bereiden op de bevalling en die kunnen helpen bij het opvangen van weeën. Het momentje yoga waarop je echt even met je lichaam en je baby bezig bent, vind ik heel prettig. Ik ben erg blij met deze twee cursussen. In juli gaan we ook nog naar een borstvoedingsavond. Al die voorbereiding geeft me wat rust en maakt dat ik de bevalling steeds wat minder eng vind.

8 Comments on Geboorteplan en zwangerschapscursus

 1. Ik vind een geboorteplan nuttig om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je wensen zijn en wat je graag wilt. En tegelijkertijd moet je het vervolgens ook weer loslaten, want je weet nooit hoe het gaat lopen.

  • Margriet met de Paplepel zegt:

   Ja dat dacht ik ook een beetje, want er zullen vast dingen anders gaan lopen dan je van te voren verwacht.

 2. Een geboorteplan kan heel handig zijn, maar inderdaad weet je bij een eerste kindje nog niet zo goed wat je er nou precies in moet zetten. Terwijl het bij een tweede misschien al vol staat met dingetjes die je nu wel anders zou willen zien, zoals bv pijnstilling of de manier waarop de verloskundige tegen je praat 😉

  • Margriet met de Paplepel zegt:

   Oh ja dat snap ik goed. Dan weet je beter wat er op je af komt. Al kan iedere bevalling anders zijn natuurlijk.

 3. Bob zegt:

  Wij hebben gemerkt dat je een geboorte plan als een soort leidraad moet zien. Je moet er niet strak aan vast willen blijven houden.

  Wij kwamen in de situatie dat we van te voren bedacht hadden dat Alice geen pijnbestreiding wilde. Maar na een aantal vermoeidende uren, hebben we toch besloten om een petadine prik te gebruiken. Daardoor heeft Alice toch de ontspanning kunnen vinden voor het laatste stukje. De verloskundige heeft ons daar super bij begleid.

 4. Firma Mama zegt:

  Lijkt mij heel handig zo’n geboorteplan, zeker met de eerste denk ik, Ik had dat niet, wist ook niet van het bestaan. . Bij mijn verloskundige werden vaak dit soort dingen tussen neus en lippen besproken. Ik denk dat het fijn is, een soort draaiboek ?

 5. Nina zegt:

  Dat geboorteplan is vooral fijn voor jezelf. Je kunt je belangrijkste wensen opschrijven. Ik had beknopt mijn wensen samengevat voor drie mogelijke scenario’s. Omdat je nog moet bevallen, ga ik niet precies omschrijven wat ik zelf niet wilde. Wat ik wel kan zeggen, is dat ze heel respectvol met mijn wensen zijn omgegaan, ook al kreeg ik een keizersnede 🙂 Verder zou ik zeggen: Go with the flow!

  • Margriet met de Paplepel zegt:

   Fijn dat er respect was voor je wensen. Ik hoop dat dat bij mij ook zo is en dat ik me kan ontspannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge