Ik interviewde Alice Versendaal. Zij gebruikt nu al bijna twee jaar katoenen luiers en vertelde mij haar ervaring.

Wat heeft je ertoe doen besluiten om katoenen luiers te gaan gebruiken?
Natuur, behoud van de natuur. Dat was het voornaamste, we vonden zonde om afval te maken om afval te verwerken. Ik heb bij de TU Delft gewerkt, daar werkten studenten aan een onderzoek. Zij konden mij vertellen dat 60 tot 70 procent van al het afval uit luiers bestaat. Ook vertelden zij dat de korrels die in luiers zitten heel moeilijk afbreekbaar zijn. Daarom zijn we naar alternatieven opzoek gegaan.
Dat bracht ons bij de katoenen luier. Veel mensen denken dat het gaat om zo’n vierkante katoenen lap die je met veiligheidsspelden vast moet zetten, maar dat viel reuze mee. Het zijn gewoon echt luiers met klittenband maar dan van katoen, die je kan wassen. Dat klonk als minimaal extra werk. Je hebt toch vaak al veel was, want je kindje knoeit dagelijks op zijn kleertjes. En dan kunnen de katoenen luiers er gewoon bij en is je trommel meteen beter gevuld.
Daarnaast bleek het financieel ook nog eens interessanter te zijn. Ik heb ze tweedehands gekocht, ook weer vanwege de duurzaamheid. De meeste luiers kunnen makkelijk twee kindjes mee. Het kostte me driehonderd euro voor het hele leven van mijn zoontje. En als je dat om gaat rekenen naar gewone luiers ben je dat vaak al in het eerste jaar kwijt.

Katoenen luier (2)

Gebruik je dan nooit meer wegwerpluiers?
’s Nachts zijn we wel overgestapt op wegwerpluiers, omdat hij heel veel drinkt en de periode dat hij slaapt is erg lang. Dit is per kindje afhankelijk, maar ons zoontje plast ’s nachts erg veel en lekt dan teveel door met een katoenen luier. Dat heeft ons doen besluiten om ’s nachts toch voor een wegwerpluier te gaan. We hebben wel voor een ecologische wegwerpluier gekozen. Die zijn wel weer wat duurder. Ook in de vakantie gebruiken we wegwerpluiers. Want alles leuk en aardig, maar als je drie weken op vakantie gaat heb je niet altijd genoeg luiers om die tijd te overbruggen en niet iedere camping heeft een wasserette. Je kan ook niet drie weken wachten om de luiers te wassen.

Hoe werkt het?
De katoenen luier ziet er gewoon uit als een normale luier met klittenband. Verder heb je nog een wolwikkel nodig, want katoen absorbeert heel gemakkelijk water. Zie het als een nat vaatdoekje dat je op een theedoek legt, uiteindelijk zuigt de theedoek ook water op uit het vaatdoekje. Dat gebeurt ook met het vocht uit de katoenen luier, de kleding zuigt dat uiteindelijk ook op. Dus je moet er iets omheen hebben zitten dat waterafstotend is. Je kunt kiezen uit twee types, de wolwikkel of een plastic variant. In de plastic variant wordt het ongeveer net zo warm als in een gewone luier, waardoor er sneller luieruitslag ontstaat. Wol ademt heel goed en lekt niet door vanwege een natuurlijk vet wat in de wol zit. Het zijn gewoon broekjes die je over de katoenen luier aan kan trekken. Je moet dan wel zorgen dat de luier er nergens uitsteekt, anders wordt de kleding alsnog nat.
Verder heb je nog een klein doekje nodig. Het is vergelijkbaar met een stukje wc-papier, maar dan steviger. Als het kindje heeft geplast gooi je de hele luier in de was, maar als je kindje heeft gepoept dan haal je dat doekje eruit en spoel je dat met de ontlasting door de wc. Het papieren doekje is biologisch afbreekbaar en lost in de riolering gewoon op. Daarna spoel je eventuele vlekken nog even uit de luier en gooi je die dan ook gewoon in de was.
De wikkel was je bijna niet. Alleen als hij vies is. Wol heeft een zelfreinigende eigenschap en hoef je dus haast niet te wassen. Na het wassen moet je hem wel weer invetten met lanoline, zodat de wol weer een beetje vettig wordt.

Katoenen luiers

Wordt het niet een flinke prop met zowel een luier als een wolwikkel aan?
Ja dat wel. Je merkt het ook aan de maatjes. Hij heeft een grotere maat broekjes nodig dan shirtjes. Maar het belemmert hem niet. Hij ontwikkelt zich goed en zijn beentjes staan ook gewoon recht.

Wat vonden ze er van op het kinderdagverblijf?
Ze waren verrast, wij waren de eerste. Maar ze hebben het niet als een probleem ervaren. Ik geef er een wetbag bij, waar ze de vuile was in stoppen. Verder is het net zo gemakkelijk als een gewone luier. Nu bijna twee jaar later zijn wij voor het kinderdagverblijf nog steeds de enige met katoenen luiers.

Heb je het idee dat de katoenen luier populairder wordt?
Nee, nog niet eigenlijk. Ondanks dat ik mensen probeer te overtuigen dat het echt geen extra werk is. Ze zijn moeilijk aan te komen. Dat is deels denk ik ook het probleem. Ik heb een vriendin die ook katoenen luiers gebruikt en we missen allebei een winkel waar je even naar toe kan om de luiers te voelen en de verschillen te zien tussen verschillende merken. Nu koop ik ze online. Ik wilde bijvoorbeeld graag bamboekatoen gebruiken omdat dat nog minder milieu belastend is. Als je daar dan voor kiest en je zou niet tevreden zijn, dan zit je er wel een beetje aan vast. Want je koopt vaak meteen een complete set. De kans is dan groot dat je alsnog wegwerpluiers gaat kopen.

Hoe kom je dan aan katoenen luiers?
Ik koop ze online bij de luierspecialist. Daar kan je ze nieuw en tweedehands kopen. Ze geven ook informatie en tips als je daar om vraagt. Wij hebben ook een keer een ritje naar België gemaakt, naar Leuven. Er zijn in België meer winkels, want daar is het veel populairder. We kwamen er toen ook achter dat je de wolwikkels in verschillende kleurtjes kon kopen.

Je gebruikt nu al bijna twee jaar de katoenen luiers, ben je er tevreden over?
Ze zeggen dat kinderen sneller zindelijk worden met katoenen luiers. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal, maar hij is nu bijna twee en plast al af en toe op het potje en geeft al steeds vaker zelf aan dat hij geplast heeft. Van het kinderdagverblijf heb ik begrepen dat dit voor een jongetje best snel is. Door de katoenen luier voelt een kindje beter dat hij nat of vies is en dat helpt met de zindelijkheid.
Hij heeft minder vaak uitslag, omdat de luiers beter ademen. Je moet wel oppassen dat je de juiste maat gebruikt, want deze luiers schuren wat sneller als ze te strak zitten.

Je bent nu zwanger van een tweede kindje. De luiers die je voor je eerste kindje gebruikte waren tweedehands, dus je hebt nu nieuwe nodig. Let je nu op andere dingen?
Ik merkte bij het eerste setje dat ik voor de eerste drie maanden eigenlijk nog een kleiner variantje miste. Het lukte wel met de luiers die ik had overgenomen, maar het werd wat sneller een frotje. Ik had toen alleen maatje S en L, ik wil nu ook maatje XS kopen. Ook deze keer koop ik ze weer tweedehands, omdat we denken dat dit ons laatste kindje is.

3 Comments on Katoenen luiers; absoluut geen vierkante lap met een veiligheidsspeld meer.

  1. Ik gebruikte katoenen lappen van de Hema met een luierklemmetje. Mijn kinderen werden er totaal niet sneller zindelijk van helaas. Ik heb dit zo’n twee jaar gedaan toen koos ik voor papieren luiers van de Aldi. Dat was toch wel een stuk makkelijker.

    Leuk om de ervaringen van iemand anders te lezen. Die zijn toch wat positiever!

  2. saskia zegt:

    Wat interessant om over te lezen. Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht om katoenen luiers te gaan gebruiken. Mijn zus is daar met haar eerste kindje wel mee begonnen maar na een aantal weken al gestopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge