November 2015
November, twee jaar en een paar weken nadat ik stopte met de pil. Een half jaar nadat de gynaecoloog ons naar huis stuurde met de boodschap: “Ik kan niets vinden, blijf het maar gewoon proberen.”
Dat gewoon proberen had niets opgeleverd. Was er dan toch iets mis? Of hadden we gewoon pech? Was het dan toch stress of de druk die ik erop legde? Ik voelde me verslagen en ging met lood in mijn schoenen naar de gynaecoloog.

steiger Denemarken kinderwens

“Ik wil nog één ding proberen,” zei de man “Ik wil een filmpje van je baarmoeder maken. Dan kunnen we zien of er obstructies in je eileiders te zien zijn. Ik verwacht niet dat we iets gaan zien, want dan hadden we al aanwijzingen daarvoor moeten hebben.”
Ik knikte en liet hem de procedure uitleggen. Dat klonk allemaal niet erg fijn en ik zag er meteen flink tegenop.
“Als we iets vinden, gaan we daar wat aan doen, maar als we niets vinden kunnen we direct beginnen met inseminatie. We noemen het dan een onbegrepen fertiliteitsprobleem en dat is genoeg om met insemineren te mogen starten.”
Weer knikte ik. Ik vroeg me af hoeveel dat zou gaan helpen. En ondanks dat we dan eindelijk echt iets gingen ondernemen, voelde ik me teleurgesteld en verslagen.

December 2015
“Als ik morgen of overmorgen pas ongesteld word, dan valt dat baarmoederonderzoek waarschijnlijk tegelijkertijd met kerst,” deelde ik mijn vriendin mee die geïnteresseerd had gevraagd naar de stand van zaken rondom onze kinderwens.
“Dan maar hopen dat je vandaag nog ongesteld wordt,” zei ze met een glimlach.
“Ja, dat. Of dat ik ineens zwanger ben,” reageerde ik met een halve glimlach. Ik geloofde er weinig van.
Drie dagen later was ik nog steeds niet ongesteld en besloot ik toch maar een zwangerschapstest te doen.
‘Zwanger,’ stond er op de display. Even dacht ik dat ik te vroeg op de test had gekeken en dat het niet klopte. Ik had de test al weer weggelegd toen ik ineens besefte dat ik echt zwanger was. Ik wist niet hoe snel ik op moest springen en mijn man moest wekken.
“We zijn zwanger!” gilde ik en dook in zijn armen.
“Oh wat fijn,” reageerde hij met brekende stem.

Januari 2016
Alles gaat goed. Ik ben nu tien weken zwanger en alles ziet er perfect uit. Het kindje beweegt en het hartje klopt. Ik ben misselijk en doodmoe, maar ook dolgelukkig. Ik besef me heel goed dat ons heel wat leed bespaard is gebleven. Op het allerlaatste moment zijn we toch nog natuurlijk zwanger geworden. Ik denk vaak aan de mensen die nog veel langer moeten wachten op een zwangerschap. Aan de ziekenhuisbezoekjes, de hormoonspuiten en al het verdriet en de stress die daarbij komen kijken. Ik kan me niet voorstellen hoe zwaar dat moet zijn. Ik wens ieder die in zo’n traject terecht is gekomen een gelukkige uitkomst en ik hoop voor de mensen die nog in de onderzoeksfase zitten dat zij, net als wij, toch nog een natuurlijke zwangerschap in mogen gaan. Ik wens jullie heel veel sterkte en ik hoop dat het delen van mijn verhaal herkenning en begrip voor jullie heeft opgeleverd.

Meer lezen?: Kinderwens deel 1Kinderwens deel 2 en Kinderwens deel 3

22 Comments on Kinderwens (4)

 1. Kelly zegt:

  Jaaaaa gefeliciteerd!!!!! Geniet ervan!!!

 2. Patrick zegt:

  Gefeliciteerd!!!. Wat fijn dat het toch nog gelukt is! Pat

 3. Romy zegt:

  Gefeliciteerd! Ik had de andere delen al gelezen en hoopte zo op een happy end!

 4. Wat fijn Margriet, gefeliciteerd!

 5. Wat een geweldig nieuws Margriet, heel veel geluk gewenst samen. En ook fijn dat het op de natuurlijke wijze toch nog is gelukt. Hoewel ik die twee schatjes van ons die trajecten dubbel en dwars waard geweest vind natuurlijk….

 6. Lilian zegt:

  Wat fijn dat het zo eindigt, ik hoopte het al. Gefeliciteerd!

 7. Noraly zegt:

  Wauw!!! Wat een ontzettend goed nieuws. En, wederom herkenbaar. 🙂 Na de baarmoederecho bij de gynaecololoog bleek – wat daar nog niet te zien was – er toch echt een vruchtje moet hebben gezeten. Want op de test een paar dagen later was ik al zwanger. Op het nippertje, heerlijk! Ben superblij voor je. Hele goede zwangerschap gewenst!

 8. Nina zegt:

  Gefeliciteerd! Veel geluk en gezondheid gewenst, en geniet ervan!

 9. saskia zegt:

  Van harte gefeliciteerd, wat een geweldig nieuws!

 10. Margriet zegt:

  Dank jullie wel allemaal!

 11. Sylvia zegt:

  Wauw, wat een mooi nieuws! Van harte gefeliciteerd 😀

 12. Bijzonder en mooi en fijn en GEFELICITEERD!

 13. Koosje zegt:

  Ohhh Margriet, door mijn ziekzijn heb ik dit verhaaltje gemist!
  Wat een fijn nieuws, geniet ervan samen!

 14. anton zegt:

  Ben ik even druk bezig, ben je in 1x zwanger….. Ha, gefeliciteerd in ieder geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge