Thuis lijkt er soms niets aan de hand.
“We gaan zo naar school.”
“Ja,” knikt je kind en je haalt opgelucht adem.
Maar zodra de school in zicht komt is het drama.
“Ik wil niehiehiet. Ik wil bij jou blijven!”

Huilend op het schoolplein

Afbeelding: Pixabay – Denise Perrier

Verlatingsangst
Het kan zijn dat je kind last heeft van verlatingsangst. Dat komt in de peuter- en kleuterleeftijd heel regelmatig voor. Een meestal wil dit zeggen dat je kindje goed aan jou is gehecht. Dat is mooi! Maar je kindje zal ook moeten leren zonder jou de dag door te komen. Heb begrip voor de angst en het verdriet, maar blijf toch standvastig.

Aanstelleritus
Misschien heeft je kind erg veel last van aanstelleritus. Maar hoe kom je er nou achter of je kind echt heel veel verdriet heeft, of dat hij een spelletje met je speelt? Kinderen die een spelletje met je spelen doen dat meestal om dat eerdere pogingen hebben geleid tot resultaat. “Dit is echt de laatste keer dat ik je een knuffel geef….. Okay nog eentje dan.”
En deze kinderen zijn je vaak al weer vergeten, zodra jij uit het oog bent.

Doe wat je zegt
In alle gevallen; doe wat je zegt.
Ga weg als je zegt dat je weggaat en die laatste knuffel is ook echt de laatste knuffel.
Vertel al voor je met je kind op school bent hoe het afscheid zal verlopen.
Wanneer je kind angstig of intens verdrietig is, is het heel erg moeilijk om je aan je woord te houden. Maar ook dan is het voor het kind het beste als je doet wat je hebt gezegd. Dit geeft voorspelbaarheid en dat geeft rust, waardoor het kind sneller en makkelijker het afscheid zal accepteren.

Fijn afscheid nemen
Fijn afscheid nemen is misschien moeilijk voor te stellen als je iedere ochtend zo’n drama is. Maar het komt goed, zodra het vertrouwen er is dat jij echt wel weer terug komt aan het eind van de dag.
– Spreek met de juf of meester af dat hij of zij wat extra aandacht aan jouw kind geeft tijdens het afscheid nemen. Bij hele verdrietige kinderen is het fijn als de juf jouw kind even bij zich neemt en troost.
– Vertel onderweg naar school al aan je kind hoe het afscheid zal verlopen.
– Ga niet te vroeg, maar ook zeker niet te laat naar school. Het is fijn als er ook andere ouders afscheid aan het nemen zijn, zodra jij dat gaat doen. En het is helemaal niet fijn als je je moet haasten.
– Mag je in de klas afscheid nemen? Spreek dan af dat je samen nog één puzzeltje maakt of spreek een andere korte activiteit af die je samen kan doen. Neem daarna afscheid.
– Neem je afscheid bij de poort of bij de deur van de klas, spreek dan af hoeveel knuffels en kusjes jullie elkaar geven.
– Draag het kind over aan de juf en vertrek. Blijf niet nog met andere moeders staan kletsen in het oog van het kind.
– Is het gebruikelijk nog even te zwaaien bij het raam. Doe dit dan even en zorg ervoor dat je kind jou heeft gezien. Is je kind erg verdrietig bij het afscheid, sla deze stap dan over, maar zeg wel tegen je kind dat je meteen weg bent.
– Als je je kind ophaalt kom dan niet terug op het verdriet van die ochtend. Praat over alle leuke dingen die het kind heeft gedaan op school.

Stiekem weggaan
Ik raad het af om stiekem weg te gaan. Je kind kan daardoor in paniek raken als hij jou niet meer ziet. De kans bestaat dat hij die paniek gaat herinneren elke keer als hij naar school wordt gebracht en het drama daardoor alleen maar groter wordt. De kans bestaat dan ook dat je kind een hardnekkigere vorm van verlatingsangst gaat ontwikkelen.

Belonen
Als je graag met een beloningssysteem werkt, is het aan te raden het kind door de juf te laten belonen. Of op het moment dat jij nog net niet weg bent gegaan. Als je er namelijk ’s middags pas op terugkomt, zit daar voor een peuter of kleuter te veel tijd tussen. Je zou kunnen belonen met stickers op een kaart.

Heb jij zelf nog tips over afscheid nemen die je graag met anderen wilt delen? Laat dan gerust een reactie achter. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge