Sinds het moment dat ik zwanger werd tot nu (week 23) ben ik in totaal 3,5 kilo aangekomen. Dat is nog niet zo veel gelukkig. De verloskundige vond het heel mooi en gaf aan dat ik moest proberen in totaal niet meer dan 8 a 10 kilo aan te zijn gekomen aan het eind van de zwangerschap.
“Ga zo door, met weinig snoepen en gezond eten,” zei ze. Daar moest ik een beetje om lachen.

Op gewicht tijdens de zwangerschap

Ik ben namelijk helemaal niet bezig geweest met op gewicht blijven. Bijna iedere dag gaat er wel iets ongezonds in mijn mond, een schaaltje roomijs, een halve reep tony’s, een handjevol drop, een glaasje cola, koekjes of gebakjes. Maar naast dat ene momentje van lekkere trek ziet mijn dagelijkse menu er niet zo gek uit. ’s Ochtends een bakje havermout met magere melk en soms een banaantje erin, rond tien uur een pakje liga, tussen de middag drie boterhammen en een appel of peer, rond een uur of twee een pakje droge toastjes, om een uur of vier 150 ml magere yoghurt en ’s avond gewoon normaal avondeten. Verder drink ik bijna alleen maar water en thee.

Omdat ik al begon aan mijn zwangerschap met overgewicht, raadt de verloskundige aan om te proberen gezond te blijven eten en niet te snoepen. “Dan is de bevalling ook prettiger,” zegt ze. Daar heb ik geen ervaring mee natuurlijk, maar ik doe mijn best om zonder hongergevoel en zonder te lijnen netjes op gewicht te blijven.

Daarnaast zwem ik wekelijks 40 minuten, wandel ik wekelijks 50 minuten en ben ik vorige week gestart met zwangerschapsyoga. Dat was wel even wennen. We zijn maar met drie vrouwen en vorige week was ik zelfs alleen. Ik heb nooit eerder yoga gedaan, wel wat online cursusjes op youtube. Maar nog nooit zo serieus. Direct na mijn werk heb ik nog even wat moeite met ontspannen en ik moet mijn draai nog een beetje gaan vinden. Ik hoop dat ik er tijdens de bevalling veel aan ga hebben, zoals ik het nu inschat denk ik van wel.

Hebben jullie op je voeding gelet tijdens de zwangerschap? En zijn jullie blijven sporten of een bijzondere zwangerschapssport gaan doen?

9 Comments on Op gewicht blijven tijdens de zwangerschap

 1. Nina zegt:

  Wat goed dat je bent gestart met zwangerschapsyoga! En jouw eetpatroon klinkt voor mij helemaal prima, vooral die Tony’s repen. Die waren bij mij ook echt favoriet. Ik ben op den duur gestopt met sporten, maar niet met bewegen. Ik deed aan fitness en salsadansen en beiden voelden niet meer prettig met mijn buik. In plaats daarvan ben ik veel gaan wandelen.

  • Margriet met de Paplepel zegt:

   Ja ik kan me voorstellen dat fitness niet zo heel fijn meer is in de laatste weken. En tja, wie kan Tony’s chocolade nou weerstaan 😛

 2. Nicole zegt:

  Nee ik heb niet op mijn voeding gelet. Had toen ook geen gezond eetpatroon zoals nu dus als ik weer zwanger zou zijn dan zou het er heel anders uit zien hoop ik. Ook kwam ik al snel in de ziektewet dus het vele bewegen viel ook weg. Kwam in de eerste 32 weken 13 kilo aan en dat vonden ze heel netjes bij de verloskundige. Alleen toen ik in t ziekenhuis kwam was t opeens 20 kg ipv 13..

  • Margriet met de Paplepel zegt:

   Ai dat is wel even schrikken 20 kilo. Niet iedere weegschaal is hetzelfde. Bij de verloskundige weeg ik meer dan thuis, maar het startgewicht was daar ook hoger, dus als je alleen kijkt naar het verschil met het startgewicht daar op de weegschaal en thuis op de weegschaal is het aantal kilo’s wat ik aankwam wel hetzelfde.

 3. Aukje zegt:

  Bij mijn eerste en tweede zwangerschap heb ik zwangerschapsyoga gedaan. Ik vond het erg leuk om te doen, heerlijk ontspannend en voor mijn gevoel heb ik daar tijdens de bevalling ook wel wat aan gehad.

  Wat eten betreft heb ik nooit zo opgelet. Ik heb een behoorlijke paprika chips verslaving gehad tijdens de eerste zwangerschap, verder viel het wel mee, geloof ik 🙂

  • Margriet met de Paplepel zegt:

   Paprika chips 🙂 Hmm bij mij is het vooral zoetigheid waar ik zin in heb. Leuk dat je ook zwangerschapsyoga hebt gedaan.

 4. sunny mama zegt:

  Tijdens mijn zwangerschap stond ik er ook niet bij stil, bij het op gewicht blijven. En ik begrijp eigenlijk niet zo goed hoe ik toen zo veel kan aangekomen zijn, want ik kon bijna niks binnenhouden vanwege de misselijkheid.

 5. Ellis zegt:

  Ik heb totaal niet opgelet en durf bijna niet te zeggen hoeveel kg ik aankwam tijdens de zwangerschap. 20 dus. Bij allebei de zwangerschappen trouwens en na de bevalling bleef daar dus weinig tot niks aan overgewicht van over. Na de bevalling van de eerste woog ik 5 kg meer die er zo weer af was en na de tweede bevalling was ik op hetzelfde gewicht als voor de zwangerschap.Geen idee hoe het kan, maar wel fijn natuurlijk 🙂

 6. Sheila zegt:

  Ik at gewoon wat ik normaal ook at. En af en toe zondigde ik, omdat ik vond dat ik het mocht :). Maar ik had geen last van vreetbuien. Dat is mij bespaard gebleven. Dat scheelt enorm, denk ik. Uiteindelijk ben ik maar 12 kilo aangekomen, wat heel netjes is. Ik was het, ook dankzij borstvoeding, ook zo kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge