Als je net een baby hebt is het ineens heel normaal om ongegeneerd over poep,plas en spuug te praten. Maar ook over je borsten. En dat ga ik dus even met jullie doen; praten over poep, plas, spuug en borstvoeding. Want het is me een dingetje zeg, dat borstvoeding geven. Een tijdje terug schreef ik al over D-Mer, wat de borstvoeding er niet gemakkelijker op maakt, vandaag schrijf ik over voor- en achtermelk.

poepen-plassen-en-spugen

Plasluiers, daar begon het mee. In mijn stukje over wasbare luiers schreef ik dat Annebel flinke plasluiers had. Ruim 8 volle plasluiers per dag en dan gebruikte ik al twee inleggers, toch lekte ze door. Tja geen wonder, ze dronk tenslotte ook zo goed.
Spugen, dat was het tweede probleem. Na iedere keer drinken moest ze spugen. En dan vaak niet gewoon een mondje terug, nee hartverscheurende huilbuien van de krampjes en dan flots, zo de halve maaltijd weer naar buiten. Tja, geen wonder, ze dronk ook zo gulzig.
Poepbroeken, of beter gezegd spuitluiers tot in haar rug. Iedere dag een volle poepluier en zeker om de dag een echte spuitluier. Iedere keer van die dunne natte poep. Tja, geen wonder met al dat vocht dat ze binnenkreeg.

“Er was iets mis,” dacht ik.
Mijn man dacht van niet. “Ze drinkt gewoon veel en haar maagje werkt nog niet helemaal, dat is logisch als ze nog zo jong zijn.”
Dat kon wel zijn, maar ik vond het vreselijk om haar zo te zien huilen iedere keer tijdens of na de borstvoeding. Tijdens was het ergste. Dan dronk ze drie slokken en zette het dan weer op krijsen. Dan tilde ik haar overeind en suste net zo lang tot ze ofwel een boer liet of een beetje spuugde. Vervolgens legde ik haar weer aan de borst en dronk ze weer drie slokken. Het was zwaar vermoeiend en mijn hart brak. Ik ging kolven. Iedere maaltijd kolven en daarna met een flesje geven. Dan dronk ze wel iets beter, maar het kostte enorm veel tijd (eerst kolven en daarna de fles geven) en ik kreeg al snel last van pijnlijke borsten.
Lag het aan mij, aan de voeding? Of lag het misschien aan Annebel? Had ze misschien toch last van haar darmen of haar maag? Ik besloot eerst de jeugdarts te bellen en daarna eventueel nog de lactatiedeskundige.

Het probleem lag bij ons allebei. Er was niets mis met Annebel, maar ze dronk veel te gulzig. Iets wat in de kraamweek nog zo geprezen werd, want oh wat dronk ze goed en oh wat groeide ze snel. Maar door het gulzig drinken verslikte ze zich steeds en moest daardoor ook veel spugen. Daarbij dronk ze voornamelijk de voormelk. Dat is de eerste melk die uit de borst komt. Deze is waterig en bevat veel suiker. Het vult niet heel erg, dus ze dronk erg vaak. Omdat deze melk zo waterig is, had ze veel plasluiers en veel natte poepluiers. Vanwege de vele suikers kwam ze wel snel aan in gewicht. Daarnaast stonden mijn borsten vaak op springen en spoot de melk aan alle kanten eruit als ik haar aanlegde. Dat gulzige drinken was voor haar de enige manier om alle melk die in een rap tempo haar keeltje in spoot weg te kunnen werken. Ik was dus eigenlijk zelf de boosdoener.

De oplossing? Ik kreeg een hele boel tips en het werkt absoluut, maar het is wel een heel gedoe. Ze slaapt nu wel beter, spuugt veel minder en de poep loopt niet meer langs haar rug omhoog. Ze plast nog steeds erg veel en de poep is nog dun, maar het gaat wel redelijk de goede kant op. Soms heeft ze zo’n honger dat ik niet alle tips opvolg, en dan is het ook meteen weer mis. Huilen, krijsen en spugen.

DE TIPS

Kolf eerst wat melk af
Dan is de druk van de borst af en spuit het wat minder naar buiten. Daarbij haal je vast wat van de waterige voormelk weg waardoor je kindje meer achtermelk binnen zal gaan krijgen. De achtermelk is dikker en vetter en bevat veel goede stoffen. Je kindje drinkt de achtermelk waarschijnlijk rustiger, het vult meer en daardoor worden ook de plas- en poepluiers minder nat. De gekolfde melk kan je weggooien of bewaren.

Masseer de borsten voordat je gaat voeden
Door de harde plekken van te voren te masseren komt de achtermelk al wat naar voren en stroomt de melk daarna beter.

Maak de borst van te voren warm
Dit kan je doen met een warme douche of door er een warme pittenzak tegenaan te leggen. Dat zorgt er ook voor dat de melkkanaaltjes beter open staan en de achtermelk gemakkelijker naar voren komt.

Leg je kindje bovenop de borst
Op deze manier spuit de melk minder hard uit de borst, je kindje moet harder werken om de melk eruit te zuigen, waardoor ze minder gulzig kan drinken. Je kan helemaal onderuitgezakt gaan zitten in de bank, of op je rug gaan liggen in bed.

Haal je kindje van de borst af
Haal je kindje los van de borst als je hoort dat ze teveel binnenkrijgt en niet genoeg adempauze’s neemt. Geef haar dan even de tijd om bij te komen en leg haar daarna opnieuw aan.

Minder drinken
Laat je kindje minder vaak op een dag drinken, maar dan wel wat langer. Zo’n 6 keer per dag is voldoende.

Haal meer uit 1 borst
Laat je kindje liever 1 borst goed leegdrinken en geef de ander borst niet of eventueel nog als toetje en wissel dat bij de volgende voeding om.

7 Comments on Poep- en plaspraat

 1. Volgmama zegt:

  Ik heb nog nooit wasbare luiers gebruikt. Bevalt dat verder goed? Want lees dat ze hier een aantal keer doorlekte?

  • Margriet met de Paplepel zegt:

   Ja en nee. Ze lekken nog steeds af en toe door, maar dat komt ook doordat Annebel nog zo ontzettend veel plast. Ze werken daarom’s nachts nog niet ideaal. Heeft ook met het type ye maken dat ik koos. Deze is in drie maten te verstellen en daarom is de pasvorm nu niet optimaal. Als ik dat van tevoren had geweten dan had ik een ander type gekozen.

 2. Wat fijn dat de tips ook echt hebben geholpen en dat het beter gaat! Ik deed ook vaak de tweede borst als toetje.

 3. ’s nachts deed ik nooit wasbare luiers…

  Gewoon ook omdat ze dan doorlekten!

  Overdag hadden ze dat zo erg niet, maar ik had je tips al uit mezelf toegepast als ik dit zo lees!

  • Margriet zegt:

   Afgelopen nacht hebben we haar ook in een wegwerpluier laten slapen, de andere luiers zaten allemaal in de was, ze sliep meteen beter door. Misschien toch maar alleen de wasbare overdag gaan gebruiken.

 4. sunny mamas zegt:

  Voor mij is het allemaal al heel lang geleden. Het geven van borstvoeding ging hier bijzonder problematisch maar dan om allerlei andere oorzaken. Ik was al snel genoodzaakt om op flessenvoeding over te stappen. Dat was zowel voor mijn kindje als voor mij toen een grote opluchting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge