Sinterklaastijd, niet mijn favoriete tijd van het jaar. Jammer want het kan heel leuk zijn. Maar als je met groepen kinderen werkt herken je het misschien; 4 weken lang gespannen kinderen die bij ieder zuchtje beginnen te huilen of driftig worden. De sinterklaastijd is voor sommige kinderen een tijd van grote chaos en paniek. Want Sinterklaas en zijn Pieten zijn overal; op school is plotseling de klas overhoop gehaald door een stoute Piet, sommige scholen hebben zelfs een slaapkamer gemaakt waar Sint of Piet kan slapen, thuis zit er soms een cadeautje in de schoen, op het werk van papa komt Sinterklaas, hij komt ook op school, bij de zwemles en in het buurtcentrum en op iedere hoek van de straat kan een Piet zitten. Dit geeft sommige kinderen erg veel onrust en een onveilig gevoel.

schoentje zetten (1)

Heb jij zo’n kind die rond deze tijd van het jaar onrustig wordt, of hangerig, of om het minste gaat huilen? Dan heb je misschien iets aan de volgende tips:

Tips:
– Zorg dat thuis een veilige en rustige plek blijft. Dat houdt in dat Piet niet in huis komt om dingen om te gooien of te verplaatsen. Maar ook dat je je kind niet het gevoel geeft dat Piet en Sint constant op hem letten.
– Dreig niet met straf van Sint en Piet.
– Maak het voor het kind duidelijk op welke dagen hij zijn schoentje mag zetten. Twee keer per week is meer dan genoeg. Je kan hem zelfs erop voorbereiden dat er op woensdag bijvoorbeeld altijd alleen snoepgoed in zal zitten en op zaterdag een klein cadeautje. Als dit een verandering is, kan je Piet een briefje in de schoen laten doen waarop hij uitlegt dat hij vanaf nu nog maar twee keer per week zal komen.
– Ook het aantal cadeautjes op Sinterklaas avond kan je van te voren afspreken en aan je kind vertellen. Zorg er dan voor dat grootouders zich ook aan de afspraken houden.
– Ga maar naar één feest waarbij Sinterklaas op bezoek komt. Komt hij al op school, ga dan liever niet ook nog naar het feest op het werk en op de sportclub.
– Verminder prikkels, zoals Sinterklaasshows op tv of in het centrum.
– Ruim na Sinterklaasavond nog niet alle decoratie, sinterklaaspoppetjes of verkleedskleren op. Door je kind nog een paar dagen de tijd te geven om met deze dingen te spelen, verwerkt hij de gebeurtenissen van de weken daarvoor.

Hoe ervaart jouw kind deze tijd? Of heb je zelf nog tips? Laat dan gerust een reactie achter.

4 Comments on Sinterklaasstress

  1. Mijd in ieder geval het Sinterklaasjournaal is mijn tip. Want als je nog geen stress hebt, dan krijg je het daar wel van…

    Van mij mag het soms wel iets minder. Ook in het belang van de kinderen.

  2. Koosje zegt:

    Ik herinner nog dat mijn vader er een soort van act van maakte. Ook dat we naast speelgoed mandarijntjes en zuidvruchten kregen.

  3. Nathalie zegt:

    Helemaal waar! Ik ben zelf leerkracht en ervaar de onrust bij de kinderen. Ik heb al een vrij moeilijke klas (lees: veel noden, ASS, …) en de kinderen waren echt helemaal ontregeld. Mijn zoontje van 20 maanden is HELEMAAL fan… Nu nog steeds , een maand later. Hij blijft maar spreken over Sinterklaas en Zwarte Piet en zingt nog steeds de liedjes… Hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge