Afgelopen maandag was de kraamhulp er voor het laatst. Ondanks dat het heel fijn was om iemand in huis te hebben voor het huishouden en voornamelijk voor de hulp rondom de zorg van de baby, was ik ook wel blij dat de rust weer in huis terug keerde. Moet jouw kraamweek nog komen, dan zijn hier wat tips van mij en onze kraamhulp.

kraamweek

Stroop
Om maar even meteen met de vreemdste tip te beginnen, dan heb ik gelijk jullie aandacht, stroop! Behalve dat appelstroop erg goed is om te eten in de kraamweek, omdat er veel ijzer in appelstroop zit wat je wel kan gebruiken met al dat bloedverlies, kan je er nog wat mee. Als je hechtingen hebt na de bevalling, kan je van stroop een koud kompres maken. Het koud kompres verlicht de pijn in de wond. Vul een boterhamzakje met wat stroop en leg dat in de vriezer. De stroop bevriest niet en blijft daardoor soepel waardoor je niet met zo’n klont ijs komt te zitten. Het is wel lekker koud en voelt prettig aan.

Voedingsarmband
Ik raakte al snel kwijt of ik nu rechts of links moest beginnen met voeden. De kraamhulp raadde aan een armbandje om te doen. Ik wissel nu steeds het armbandje van mijn linker naar mijn rechter pols als en andersom als ik klaar ben met voeden. Zo weet ik dat ik aan dezelfde kant moet beginnen met voeden als waar het armbandje zit.

Voorkeursligging
Deze tip lijkt een beetje op de vorige. Het is goed om je kindje steeds om en om met het hoofdje naar links of naar rechts te laten slapen om te voorkomen dat het kindje een voorkeursligging krijgt. Door een knuffeltje in de wieg te plaatsen aan de linker- of rechterkant van het hoofdeind kan je zien welke kant je het hoofdje van je kindje op moet draaien. Na het slaapje verplaats je het knuffeltje naar de andere kant.

Witte kool
Misschien heb je deze al ooit eens gehoord, maar het werkt echt! Als je borstvoeding geeft krijg je rond de derde dag last van stuwing. Door de bladeren van een witte kool op je borsten te leggen verminder je de pijn die de stuwing veroorzaakt. Leg de kool in de koelkast en kneus de bladeren voor je ze op je borsten legt. Het sap en de koelte van de witte kool verzachten de pijn. Laat de tepel wel vrij.

De commode
Na een dag of twee richtten wij de commode opnieuw in. Het bleek dat we steeds twee lades en één deurtje open moesten trekken tijdens het verschonen, nu ligt alles binnen handbereik. Ook merkten we dat het fijn is, om na het verschonen alvast de spullen klaar te leggen voor de volgende verschoning en een setje schone kleertjes alvast op de commode klaar te hebben liggen.

Hydrofiele doeken
Ze staan op je uitzetlijstje en ik ben heel blij dat ik er meteen veel gekocht heb. We gebruiken ze overal voor. Als onderlegger in de box en in de wieg, als spuugdoekje, als handdoek, als dekentje. Echt ideale dingen.

Kraamvisite
De eerste week ben je vaak doodop. De eerste dagen sta je misschien nog even strak van de adrenaline, maar al snel kan de vermoeidheid zijn tol eisen. Plan daarom de kraamvisite op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld alleen in de ochtend en in de avond en wees niet bang om je visite de deur te wijzen als je moe wordt. Drie kwartier tot een uurtje is echt genoeg in de eerste week. Kraamvisite kost een hoop energie. Ik vond het zelf erg fijn dat we de eerste week niet elke dag visite kregen, met de bezoekjes van de verloskundige, de huisarts en de wijkverpleegkundige erbij vond ik het al druk genoeg.

Middagslaapje
Neem echt je rust. Een bevalling eist nogal wat van je. Behalve de fysieke inspanning en het bloedverlies gaat er mentaal ook nogal wat door je heen. Je hormonen maken er een feestje van en je leven is totaal veranderd. Een middagslaapje helpt je de gebroken nachten door te komen en te herstellen van de bevalling.

Baby Blues
Onderschat de baby blues niet. 80% van de kersverse moeders heeft er last van. De een wat erger dan de ander. Je hormonen zijn uit balans en je hebt nogal wat meegemaakt. Een bevalling en ineens een kindje waar je de zorg en verantwoordelijkheid voor draagt. Geen wonder dat je jezelf het ene moment euforisch kan voelen, terwijl je je het andere moment zwaar depressief voelt. De baby blues kan ervoor zorgen dat je nare gedachtes hebt, ontzettend onzeker voelt en om de kleinste dingen in huilen kan uitbarsten. Geef het de ruimte en de tijd, na een paar dagen wordt het minder en meestal ben je na 10 tot 14 dagen weer jezelf. Het hielp mij om mijn gedachtes met mijn man te delen en om af en toe echt even de stress eruit te huilen.

Knuffelen
Laat ik afsluiten met iets positiefs. Knuffel je kindje wanneer je maar wil. Echt je kan je kindje niet verwennen. Je wordt er blij van en je kindje ook. Je leert je kindje kennen en versterkt de band. Hij of zij mag ook nog best in jouw armen in slaap vallen. Het leren om alleen in het eigen bedje in slaap te vallen komt later wel. Dat is in de eerste week echt nog niet belangrijk.

4 Comments on Tips voor de kraamweek

 1. Ellen zegt:

  Leuk om te lezen, herkenbaar ook. Vooral het knuffeltje in het bed. Die tip kregen wij ook. Voor de borstvoeding gebruikte ik altijd een haarelastiek. En nog steeds ben ik het soms kwijt. Maar tegenwoordig voel ik gewoon aan mijn borst en dan weet ik wel welke ik moet hebben. In de kraamweek vond ik dat nog lastig. Toch ook wel weer fijn hè je eigen huis weer helemaal voor jezelf als de kraamhulp weg is.

 2. Eveline zegt:

  Ohhhhhh heel herkenbaar je tips!
  Voor het voeden heb ik een elastiekje om m’n arm gedaan wat ik inderdaad steeds wissel zodat ik weet welke kant ik eerst aan moet bieden. Ook het knuffeltje in bed gebruiken wij ivm de voorkeurshouding.

  Die van de appelstroop kende ik niet! Haha behalve het gewoon opeten dan voor het ijzer, dat wel 😉
  Mijn kraamhulp maakte compressen van nattez in stukken geknipte, kraamverbanden die ze vervolgens in vroor.

  Kool tegen de stuwing heb ik wel eens gehoord, maar niet geprobeerd..

  Vooral je laatste tip vind ik top! Lekker knuffelen met je kleintje! Je kunt ze inderdaad echt nog niet verwennen! Baby’s hebben hun ouders nodig… Ik ben van mening dat het belangrijk is, zeker in het begin, om je kindje zo veel mogelijk bij je in de buurt te hebben. Nabijheid bieden en veel lichamelijk contact.
  Zo hebben wij onze, nu 3 weken oude, dochter regelmatig bij ons in bed liggen. Buiten onze slaaptijden is ze vaak bij papa of mama op de arm of lekker in een draagdoek.
  Zo ben ik er ook voor om jonge kindjes niet te laten huilen, maar ze bij je te nemen als ze huilen en trachten te troosten.

  • Margriet met de Paplepel zegt:

   Onze meid slaapt ’s nachts wel op haar eigen kamertje, maar ik ga meteen naar haar toe als ze een beetje gaat jammeren. Ik wil graag dat ze zich veilig voelt. En overdag slaapt ze gewoon bij ons in de woonkamer.
   Ondanks het knuffeltje heeft ze toch een voorkeurshouding ontwikkeld, ze draait zich in haar slaap steeds weer naar links. Dus nu proberen we haar overdag zoveel mogelijk naar rechts te laten liggen.

   Gefeliciteerd met jullie dochtertje en geniet van alle knuffels 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge