Uit het archief van vorige zomer: Weer naar school! Hier in het zuiden van het land duurt het nog even, maar misschien ben jij je al helemaal aan het voorbereiden op het nieuwe schooljaar.

weer naar school

Praktische voorbereiding:
Lekker uit kunnen slapen tijdens de vakantie? Dat houdt ineens op wanneer de kinderen weer naar school gaan. Probeer alvast in het ritme te komen door iedere dag een beetje eerder op te staan en ’s avonds iets eerder naar bed te gaan.
Passen de gymkleren nog? En zijn de broodtrommel en drinkbeker nog in orde? Zorg dat de schooltas van je kind compleet is en alle kleding nog past voordat de schoolweek begint.
Nieuwe school? Loop of fiets dan van te voren met je kind alvast de route.
Doe alvast de boodschappen voor een hele week, denk daarbij ook aan de lunch en fruithapjes voor je kind. En maak het jezelf niet te moeilijk. De eerste schoolweek kan vermoeiend zijn zowel voor jou als voor je kind. Makkelijke gezonde maaltijden staan snel op tafel en kosten je niet te veel energie.
Leg ’s avonds alvast de kleding klaar die jij en je kind de volgende dag aan gaan doen. Doe dit niet alleen voor je kind maar ook voor jezelf, dit scheelt een hoop tijd. Laat je kind meehelpen met kiezen, dat voorkomt ruzie in de ochtend.
Pak ook ’s avonds vast de schooltas van je kind in, of laat je kind dit zelf doen. Als dit een gewenning wordt scheelt dit zoektochten naar die verdwenen gymschoen of dat wiskundeboek in de ochtend.
Sta een kwartiertje eerder op dan je normaal zou doen. Dat scheelt stress.

Toch ruzie in de ochtend?:
Blijf kalm. Vaak voelt het kind dat je wat stress ervaart door de tijdsdruk en onbewust werkt dit door op je kind die hier gebruik van kan gaan maken door even lekker tegendraads te gaan doen. Probeer rustig te blijven en consequent, hou voet bij stuk, anders herhaalt dit zich iedere dag. Nee is gewoon nee en ga niet in discussie. Let er wel op dat je niet dreigt met straf die je niet uit gaat voeren, (in je pyama naar school bijvoorbeeld). Het helpt ook om van het ochtendritueel een gezamenlijke verantwoordelijkheid te maken, door dit gevoel bij je kind op te wekken, gaat je kind zich belangrijk voelen en werkt het misschien beter mee. Dit kan je doen door een aantal taken aan je kind over te laten, zoals het dekken van de tafel bijvoorbeeld voor het ontbijt.

Emotionele voorbereiding:
Een nieuw schooljaar kan verschrikkelijk spannend zijn. Misschien gaat je kind dit schooljaar zelfs voor het eerst naar de basisschool of de middelbare school. Of is je kind misschien blijven zitten en krijgt hij nieuwe klasgenoten. Praat hierover met je kind, maar maak het niet te zwaar. Leg de nadruk op alle leuke dingen van het komende jaar en stel je kind gerust.
Voor kleine kinderen is het goed om in de laatste week van de zomervakantie al even naar het schoolgebouw te zijn gelopen of gefietst. Je geeft je kind op deze manier een paar dagen de tijd om aan het idee te wennen dat hij weer naar school moet. Je kan daarbij vragen stellen: “Weet je nog hoe je juf/meester heet?” “Wat vind je het leukste op school?” “Welke kinderen zitten er bij jou in de klas?”

Rustmomenten:
De eerste schoolweken zijn vaak erg vermoeiend. Je kind en jij moeten wennen aan het ritme, krijgen ineens weer veel te doen en een hoop indrukken te verwerken. Plan daarom niet meteen alle middagen vol en hou het eerste weekend nog rustig. Dan kan je er ook de tweede week vol tegenaan.

Hoe bereid jij jezelf en je kind voor op de eerste schoolweek?

5 Comments on Uit het archief: Weer naar school!

  1. Terug op het vaste uur naar bed!
    Al probeer ik dat, zelfs tijdens de vakantie, toch wel wat aan te houden, dat vast slaap uurtje.
    We zijn al een nieuwe schooltas voor de oudste gaan halen, ah ja, hij gaat naar de eerste klas! 🙂

  2. Resaarcle zegt:

    Onze meid heeft nu voor het eerst grote vakantie en op dag 2 vroeg ze al wanneer ze weer naar school mag. We hebben dus op een grote affiche alle dagen gezet met gekke streepjes ertussen zodat meisje zelf van de ene naar de andere dag geraakt en dan mag ze elke avond een sticker plakken. Ik verwacht dus weinig voorbereidingswerk ?.

  3. Ik zorg dat ze ’s avonds weer op tijd naar bed gaan om te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge