Een jaartje geleden plaatste ik een interview over het gebruik van katoenen luiers. Nu ben ik al drie weken zelf aan de slag met wasbare luiers. Die van mij zijn net iets anders dan die van Alice en kocht ik bij Kaatje Katoen.

wasbare luiers

Ik koos voor wasbare luiers voor het milieu en voor mijn portemonnee. Jaarlijks worden er kilo’s aan luiers weggegooid, het eerste jaar maak je met een baby net zoveel afval aan luiers als een gezin van vier personen aan gewoon afval. Dat vond ik nogal wat. Plus de kosten van ieder pak luiers dat je koopt. Met katoenen luiers maak je een investering die zichzelf terug verdiend. De luiers kunnen tot het tweede levensjaar mee en zijn daardoor een stuk goedkoper dan alle wegwerpluiers die je nodig hebt. 
Nou kan je tegenwoordig je wegwerpluiers ook op speciale punten inleveren waar ze milieubewust worden afgebroken en je verbruikt net wat meer water en wasmiddel met wasbare luiers, maar toch weegt dat niet op tegen de vervuiling die er bij het produceren, verpakken, vervoeren en afbreken van al die wegwerpluiers komt kijken.

Hoe werkt het?
Je kind krijgt een wasbaar luiertje aan die je met drukknoopjes kan verstellen in drie maten. Als de luier te klein is geworden, stap je over naar de grotere maat luier die ook weer in drie maten te verstellen is. In totaal heb je dus zes maten luiers verwerkt in twee luiers. In de luier zit een katoenen inlegger. Deze inleggers zijn er in twee maten en je kan er één of twee tegelijk gebruiken. Deze klik je met een drukknoopje in de luier. Op de inlegger leg je een stukje papier. Wanneer de luier vies is, zit het grootste gedeelte van het vuil op het papiertje. Dat spoel je door het toilet of gooi je in de prullenbak. De inlegger gaat in de was. De luier zelf kan een aantal verschoningen mee tot deze ook vies is geworden.
In het basispakket zitten drie luiers van de eerste maat, maar vier of vijf is prettiger.

Mijn ervaring tot nu toe
Annebel is nu drie weken oud. Ze heeft vanaf het begin wasbare luiers gedragen. De kraamhulp vond het geen probleem en dat is het ook niet. De luiers zijn gemakkelijk in het gebruik en je verschoont je kind er bijna net zo snel mee als met een wegwerpluier. Toch had ik even mijn twijfels. De luiers absorbeerden nog niet zo goed. Net zoals wanneer je een nieuwe handdoek koopt, na een paar keer wassen absorbeert de stof pas echt goed. Ik had de luiers van te voren wel een keertje gewassen, maar ze hadden nog een aantal wasbeurten meer nodig voor ze hun werk goed deden. Dat betekende dat Annebel de eerste tijd erg vaak doorlekte. Ze plaste veel en de luiers konden dat nog niet aan.
’s Nachts gebruik ik twee inleggers, dat geeft nogal een prop tussen die kleine beentjes. Ze is nu nog zo klein, maar ze heeft wel een flinke luier nodig om de nacht mee door te komen. We zijn daarom nu ’s nachts even overgestapt op wegwerpluiers. Als ze iets groter is, gaan we ’s nachts de wasbare luiers weer gebruiken.
In het begin had Annebel flinke poepbroeken en zware plasluiers. Kaatje Katoen beloofde dat om de dag wassen genoeg was, maar helaas dat was de eerste weken voor ons niet het geval. Iedere dag was ze al weer door haar luiers heen. Nou kunnen de luiers gelukkig in een waszak gewoon bij de rest van de 60 graden was en doen we inmiddels al wat langer met de luiers dan in het begin. Waarschijnlijk omdat ze beter absorberen en omdat ze minder vies zijn.
Conclusie: de eerste weken even doorzetten, daarna werken de luiers zoals beloofd.

6 Comments on Uitgetest: wasbare luiers

 1. Tamarah zegt:

  Dit is zeker iets wat ik wel zou willen uitproberen. Ik ben nog 100% een leek op het gebied van baby’s verschonen en heb voor het gemak nu wegwerpluiers maar dit is wel iets waar ik me in zou willen verdiepen.

  • Bob zegt:

   Wegwerk luiers verwisselen en katoenen luiers verwisselen is in principe de zelfde handeling. Het 1 is ook niet per direct viezer of schoner dan de ander.

   Het enigste wat ik gemerkt heb, is het goed functioneren van de luiers samenhangt met hoe goed de luier afsluit rond de beentjes/liezen. De katoenen vulling neemt niet zo snel vocht op als een wegwerp luier. Dus als er een grote plas opgenomen moet worden en de sluiting rond de beentjes is niet voldoende, dan lekt het. Vooral bij onze oudere set met wat versleten stiek was dit een terugkerend probleem.

 2. Eveline zegt:

  Wij hebben ook gekozen voor wasbare luiers. Wij hebben de bamboozles ij combinatie met de peenut wrap overbroekjes. De eerste weken hebben we wegwerp gebruikt omdat onze Janne nog iets te klein was voor de wasbare (we hadden gekozen voor 1 maat ipv 2 verschillende maten, ivm een minder grote investering).
  Nu zou ze wat gewicht betreft de wasbare aankunnen en zijn we daar ook mee gestart. Het is in vergelijking met een wegwerp luier wel een flinke dot stof die ze tussen de beentjes heeft, maar ze lijkt er geen last van te hebben en ze absorberen goed (de luiers vooraf 2x gewassen). Verder vind ik het inderdaad niet meer werk dan de wegwerp, uiteindelijk misschien wel minder… Waren in 3 weken tijd al paar keer naar de winkel gesjeesd voor pakken luiers, 4x naar de luiercontainer om de zakken luierafval weg te brengen en ze was een aantal keer doorgelekt in de wegwerpluiers.

  Het is alleen nog even de routine vinden in het wisselen van de wasbare luiers, hoe krijg ik nu handig dat inlegvelletje bij de toiletpot en hoe kan ik handig de wasbare billendoekjes een beetje vochtig maken… Maar ach, Even uitproberen en handigheid in krijgen denk ik.
  Ondertussen hangt de eerste lading gebruikte wasbare luiers aan het droogrek te drogen!

  • Margriet met de Paplepel zegt:

   Wij doen het inlegdoekje in de prullenbak waar ook de wegwerpluiers in gaan voor de luiercontainer. ’s Nachts gebruiken we namelijk nog wel wegwerpluiers, dat gaat toch net wat beter omdat ze erg volle plasluiers heeft en daar wakker van wordt met de wasbare luier. Ook heb ik waarschijnlijk te agressief wasmiddelgebruikt voor één van de peenutwraps, die begint nu toch steeds vaker te lekken.
   Bij het consultatiebureau wisten ze me trouwens te vertellen dat het helemaal niet erg is, die dot stof tussen de beentjes, in tegendeel, het ondersteunt de ontwikkeling van de heupjes juist beter.

   • Eveline zegt:

    Dat kwam ik ook tegen op internet, over die heupjes. Ziet er in sommige kleertjes een beetje vreemd uit wellicht. Maar ja, tegenwoordig zijn de ‘slanke’ paupers natuurlijk een beetje de standaard, terwijl vroeger bijna iedereen met een dot stof tussen de beentjes zat.
    Wat wasmiddel betreft gebruik ik de Potion van Tots Bots, die ik bestel via Kaatje Katoen. Is misschien wat duurder dan regulier wasmiddel, maar had eigenlijk nog geen ander wasmiddel kunnen zonder zeep en al die andere stoffen.

    Inmiddels de luiers alweer bijna 2 weken naar tevredenheid in gebruik! Zelfs met een dagje weg ze gewoon gebruikt en het viel me reuze mee. Alles in een wetbag en klaar!
    Wel was ik inderdaad nu ook nog dagelijks anders red ik het ook niet helemaal ivm droogtijd van de bamboozles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge