“Mijn kind is zo verlegen!” hoor ik een ouder wel eens klagen op het werk. En in een maatschappij zoals de onze, waarin wordt verwacht dat je veel sociale contacten hebt, jezelf goed kan laten horen en presenteren, is dat wel eens vervelend. Echter worden sommige kinderen verlegen genoemd, terwijl ze eigenlijk introvert zijn of een fase van eenkennigheid doormaken.

Verlegen meisje

Eenkennigheid
Veel baby’s gaan een periode van eenkennigheid door. Maar ook veel peuters hebben zo’n fase. Dit is helemaal niet erg, juist heel gezond. Je kindje beseft zich dat er onderscheid is tussen papa en mama en een vreemde. Waar ze vroeger nog bij jan en allemaal gezellig op schoot wilden, laten ze nu duidelijk merken zich alleen bij echt bekende mensen prettig te voelen. En dat is goed, het betekent dat het kind goed is gehecht. Het kind voelt aan dat je een ander eerst moet leren kennen voordat je hem of haar kan vertrouwen. Het is belangrijk dat het kind gaat ontdekken welke situaties en personen veilig zijn en welke niet. Als ouders kan je je kind helpen door hem tijd te geven te wennen aan nieuwe gezichten. Vraag je kind niet om meteen het bezoek een hand te gaan geven, jij kent dat bezoek misschien wel, maar je kind nog niet. Laat hem rustig wennen en help hem eventueel met kennismaken met een nieuw persoon. Forceer hierbij geen lichamelijk contact en geef je kind de tijd zich veilig te gaan voelen. Bij een dokter of tandarts is dat een beetje een ander verhaal. Je kan die situatie vertrouwd maken door eerst een bezoekje aan de dokter uit te spelen thuis met je kind of met de knuffels. Ook een boekje lezen als voorbereiding werkt soms goed.

Introversie
Een introvert kind, is niet perse een verlegen kind. Al komt verlegenheid wel vaker voor bij introverte kinderen. Een introvert kind is wat meer naar binnen gericht. Het kan zich vaak heel goed zelf vermaken, vindt het niet nodig om op de voorgrond te treden, heeft vaak maar een paar vriendjes of vriendinnetjes, is goed in het inschatten van situaties, is emotioneel gesloten, maar heeft wel een hoge emotionele intelligentie, het denkt en overweegt vaak eerst een actie en is vaak creatief. Een kind is vaak in meerdere of minderen mate introvert of het tegenovergestelde; extrovert. De meeste kinderen zijn ambivert, een gulde middenweg van die twee. Een introvert kind heeft vaak wat minder behoefte aan een grote groep vrienden en vindt feestjes soms wat vermoeiend. Maar dat wil niet zeggen dat het kind ook verlegen is. Een introvert kind kan sociaal erg vaardig zijn. Je helpt een introvert kind door hem na een drukke sociale gebeurtenis wat rust te gunnen. Door hem regelmatig tijd te geven voor zichzelf, maar ook door gesprekjes aan te gaan over zijn gevoel. Hij laat zelf niet altijd zien hoe hij zich voelt, maar het is wel belangrijk dat die gevoelens een plekje kunnen krijgen. Samenwerkingsopdrachten, spreekbeurten en presentaties kosten meestal wat meer energie en het helpt daarom om je kind erop voor te bereiden en met hem te oefenen. Omdat deze maatschappij meer is ingesteld op extroverte kinderen, is het goed bepaalde vaardigheden te oefenen met je kind, maar waardeer ook juist die prachtige unieke vaardigheden die zo goed bij een introvert kind passen; de gevoeligheid, de creativiteit en het vermogen goed na te denken en inschattingen te maken bijvoorbeeld.

Verlegenheid
Een verlegen kind ervaart ongemak tijdens sociale situaties. Hij wordt er zenuwachtig van, soms zo erg dat hij bijvoorbeeld gaat blozen, stotteren, zweten, trillen, hoog gaat ademen, huilen of friemelen aan zijn kleding. Een verlegen kind wil meestal wel graag meedoen in sociale situaties, maar blokkeert zowel geestelijk als lichamelijk. Verlegenheid komt vaak voor uit onzekerheid. Het kind is bang voor de mening van anderen en heeft vaak een slecht zelfbeeld. Je kan een verlegen kind helpen door zijn zelfvertrouwen te vergroten. Geef hem geen taken die te moeilijk zijn of teveel verantwoordelijkheden, als hij te vaak faalt daalt zijn zelfvertrouwen alleen maar. Help hem daar in tegen ook niet overal mee, als hij altijd hulp krijgt kan hij vertrouwen verliezen in zijn eigen kunnen. Geef hem daarom taken die hij zelf goed uit kan voeren en waarbij het succes gevoel groot is. Prijs hem voor prestaties en spoor hem aan. Laat hem merken dat het niet erg is als iets niet meteen lukt en dat vaardigheden oefening nodig hebben.
Iedereen heeft dezelfde terreinen waarin ze vertrouwen kunnen voelen. Het tastbare terrein; zoals je eigen huis of slaapkamer. Het sociale terrein; de mensen waarbij je jezelf prettig voelt. Het persoonlijke terrein; de vaardigheden en kwaliteiten die je goed beheerst zoals bijvoorbeeld voetballen of zingen. Bij een verlegen kind zijn deze terreinen klein, maar vormen wel een basis waaruit je het zelfvertrouwen kan gaan vergroten. Is je kind heel goed in tekenen, doe hem dan bijvoorbeeld op tekenles. Hij hoeft zich dan in ieder geval al niet meer druk te maken over de vaardigheid maar komt wel in contact met nieuwe andere kinderen. Je kan je kind helpen door met hem mee te gaan om contact te leggen met andere kinderen. Voer eventueel het gesprek met een nieuw kind voor hem en laat hem de volgende keer wat meer participeren door alleen ja en nee te hoeven zeggen tijdens een gesprekje. Zo kan je het uitbreiden tot het moment dat je alleen nog op de achtergrond aanwezig bent en je kind het gesprek zelf kan voeren. Nodig liever eerst kinderen bij jullie thuis uit voor je hem bij een ander laat spelen. De eigen omgeving is vertrouwd.

Heb jij ervaring met een introvert of verlegen kind? Of ben je zelf wel eens verlegen?

1 Comment on Verlegenheid, introversie en eenkennigheid

  1. Tessa zegt:

    Introvert meldt zich! 😉 Ik werd ook altijd als verlegen bestempeld, nu was ik dat best wel eens (ik vind het nog lastig als het rumoer in een ruimte stil valt en iedereen ineens naar mijn verhaal luistert), maar ik ben voornamelijk een redelijk introvert persoon inderdaad, nog steeds. Ik ben heel benieuwd hoe dit zich bij de peuterjongen gaat ontwikkelen. Hij heeft weinig momenten van eenkennigheid gehad en voelt zich snel prima bij andere mensen, tenzij hij niet fit of moe is ofzo. Dus wie weet is hij een stuk meer extrovert dan zijn moeder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge