Annebel is 2 maanden oud en wij zijn begonnen met voorlezen. “Nu al?” hoor ik je denken. Behalve dat leerzamer is dan je misschien verwacht, is het ook nog eens hartstikke leuk.

voorlezen-aan-baby

Taal- en spraakontwikkeling
Al vanaf de geboorte begint de taal- en spraakontwikkeling van een kind. Ze leren dat geluid gemaakt kan worden om te communiceren. Ze herkennen het geluid van hun ouders. En beetje bij beetje ontdekken ze dat die brij van geluiden uit verschillende klanken en woorden bestaat. Een kindje van 7 maanden begrijpt al heel veel als je er vaak tegen praat. Ze begrijpen de intonatie in je stem en herkennen al heel wat woorden. Echter kan het kindje nog niet terug praten. Je zou eventueel dan al wel met gebarentaal kunnen beginnen. Voor die tijd kan je werken aan de woordenschat van je kind. Door veel te praten, zingen, rijmen en boekjes voor te lezen vergroot je zijn of haar taalgevoel en woordenschat. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al vanaf jongs af aan worden voorgelezen, sneller praten en beter scoren op taalvaardigheden op de basisschool. Het voorlezen helpt niet alleen de woordenschat van je kindje te vergroten, maar leert je kind ook zinsopbouw te herkennen en later toe te kunnen passen.

Kleur en vorm
Boekjes voor baby’s hebben vaak felle kleuren en simpele vormen. De plaatjes zijn eenvoudig, waardoor vormen beter te herkennen zijn. Je kind leert door het bekijken van deze plaatjes de relatie tussen woorden en vormen.

Luisteren
Ook al is je kindje nog zo klein, hij of zij vindt het vaak heerlijk om naar jouw stemgeluid te luisteren. Van al dat voorlezen leert je kind een langere tijd geconcentreerd te luisteren en naar een boekje te kijken. Zo train je de luistervaardigheden en zal hij of zij waarschijnlijk als het wat groter is, makkelijker kunnen luisteren naar langere verhalen. Ze leren dat intonatie gebruikt wordt om extra betekenis te geven aan woorden, waardoor ze sneller taal zullen gaan begrijpen en ze zich beter kunnen uitdrukken zodra ze gaan praten.

Spreken
Wat is dat babytaaltje toch mooi. Je begrijpt er niets van, maar toch sta je vaak breed te grijnzen als jouw kindje heel overtuigend “Aboe!” zegt. Door terug te praten en overdreven enthousiast te reageren, stimuleer je je kind om geluiden te gaan maken. Ze oefenen op die manier met hun tong en de spanning op hun lippen. Ze leren klanken te vormen en dat helpt natuurlijk bij het leren praten.

Proeven
De meeste babyboekjes zijn van karton of stof en sommigen knisperen ook nog. Het knisperen trekt de aandacht van je kindje en het materiaal kan er prima tegen als het af en toe in het mondje wordt gestopt. Baby’s leren de wereld om zich heen te herkennen door te voelen, niet alleen met de vingers maar ook met de tong. Laat je baby dus gerust een bladzijde proeven.

Gewoon gezellig
Daarnaast is voorlezen gewoon heel erg gezellig! Zo heerlijk op schoot, lekker dicht tegen je aan. Echt even aandacht voor elkaar. Als je altijd op dezelfde tijd van de dag voorleest, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, helpt het je kind om patronen te leren herkennen en gaat het misschien gemakkelijker slapen.

4 Comments on Voorlezen aan een baby

  1. Marianne zegt:

    Ik kan jouw artikel hartgrondig beamen! Jij was de jongste abonnee bij de bibliotheek en in mijn herinnering was je inderdaad nog geen jaar oud!

  2. Volgmama zegt:

    Ik lees ook erg graag voor, bij baby’s inderdaad van die kartonnen boekjes. Vonden ze prachtig en vooral de Nijntje en Woezel en Pip boekjes, voelboekjes deden het ook super! Helaas zijn we het babytijdperk al voor bij.

  3. Sheila zegt:

    Ik ben ook erg vroeg begonnen met voorlezen. Hartstikke leuk en gewoon erg leerzaam. Ze pikken echt wel al wat op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge