Valse start:
Misschien heb je net als ik een valse start gemaakt. Vandaag zat ik snotterend op de bank in plaats van op mijn werk. Maar ook als jouw kinderen deze week al naar school zijn gegaan kunnen deze tips toch nog van pas komen.

weer naar school

Praktische voorbereiding:
Lekker uit kunnen slapen tijdens de vakantie? Dat houdt ineens op wanneer de kinderen weer naar school gaan. Probeer alvast in het ritme te komen door iedere dag een beetje eerder op te staan en ’s avonds iets eerder naar bed te gaan.
Passen de gymkleren nog? En zijn de broodtrommel en drinkbeker nog in orde? Zorg dat de schooltas van je kind compleet is en alle kleding nog past voor dat de schoolweek begint.
Nieuwe school? Loop of fiets dan van te voren met je kind alvast de route.
Doe alvast de boodschappen voor een hele week, denk daarbij ook aan de lunch en fruithapjes voor je kind. En maak het jezelf niet te moeilijk. De eerste schoolweek kan vermoeiend zijn zowel voor jou als voor je kind. Makkelijke gezonde maaltijden staan snel op tafel en kosten je niet te veel energie. In de Hallo Jumbo van deze maand staan leuke tips.
Leg ’s avonds alvast de kleding klaar die jij en je kind de volgende dag aan gaan doen. Doe dit niet alleen voor je kind maar ook voor jezelf, dit scheelt een hoop tijd. Laat je kind meehelpen met kiezen, dat voorkomt ruzie in de ochtend.
Pak ook ’s avonds vast de schooltas van je kind in, of laat je kind dit zelf doen. Als dit een gewenning wordt scheelt dit zoektochten naar die verdwenen gymschoen of dat wiskundeboek in de ochtend.
Sta een kwartiertje eerder op dan je normaal zou doen. Dat scheelt stress.

Emotionele voorbereiding:
Een nieuw schooljaar kan verschrikkelijk spannend zijn. Misschien gaat je kind dit schooljaar zelfs voor het eerst naar de basisschool of de middelbare school. Of is je kind misschien blijven zitten en krijgt hij nieuwe klasgenoten. Praat hierover met je kind, maar maak het niet te zwaar. Leg de nadruk op alle leuke dingen van het komende jaar en stel je kind gerust.
Voor kleine kinderen is het goed om in de laatste week van de zomervakantie al even naar het schoolgebouw te zijn gelopen of gefietst. Je geeft je kind op deze manier een paar dagen de tijd om aan het idee te wennen dat hij weer naar school moet. Je kan daarbij vragen stellen: “Weet je nog hoe je juf/meester heet?” “Wat vindt je het leukste op school?” “Welke kinderen zitten er bij jou in de klas?”

Rustmomenten:
De eerste schoolweken zijn vaak erg vermoeiend. Je kind en jij moeten wennen aan het ritme, krijgen ineens weer veel te doen en een hoop indrukken te verwerken. Plan daarom niet meteen alle middagen vol en hou het eerste weekend nog rustig. Dan kan je er ook de tweede week vol tegenaan.

1 Comment on Weer naar school

  1. Goede tip wat betreft rustmomenten inderdaad! Het is wel zo prettig om het rustig op te bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge