Vorige week zond Brandpunt een pittige rapportage uit over de voorschool. Zij gaven aan dat de voorschool absoluut 0% effect had op kinderen en dat we daar in Nederland beter mee konden stoppen.

Voorschool

Jammer dat ze pas tegen het einde van het item hun woorden nuanceerden en zeiden dat we er beter ‘op deze manier’ mee kunnen stoppen. En dat het wel degelijk nut heeft om een kind tussen de twee en de vier jaar gestructureerd voor te bereiden op het basisonderwijs, maar dat het beter zou zijn wanneer er geen segregatie binnen de opvang zou bestaan.

De boodschap dat het absoluut waarde heeft om tussen de twee en vier jaar je kind naar een voorziening te brengen ging een beetje verloren. Het leek erop alsof je je kind beter thuis kon houden.

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van voorschoolse voorzieningen. En in mijn ervaring heeft het absoluut effect wanneer het in vergelijking staat met het kind thuishouden. In de wijk waar ik werk wonen veel gezinnen met een anderstalige afkomst. Thuis wordt er nauwelijks Nederlands gesproken. Kinderen met anderstalige ouders die eerst naar het peuterspeelzaal zijn gegaan voordat ze naar de kleuterklas gaan, hebben duidelijk een grotere woordenschat dan de kinderen die thuis zijn gebleven in de eerste vier jaar.

De programma’s die hiervoor ontwikkeld zijn, bieden de leidster een houvast en zijn goed onderbouwt en gebalanceerd. Ze bevatten allerlei thema’s en activiteiten rondom de taal- en rekenontwikkeling van het jonge kind.

Daarnaast raken de kinderen gewend aan de structuur die ook van hen gevraagd wordt in de kleuterklas zoals: taakgericht werken, kringgesprekken, liedjes zingen en opruimen. Mijn eigen ouders stuurden mij naar de peuterspeelzaal voor mijn sociale vaardigheden. Het leeftijdsverschil met mijn oudere zussen is erg groot. Mijn moeder kon mij prima de taalvaardigheden en rekenvaardigheden bijbrengen die van me verwacht werden wanneer ik vier werd, maar sociale vaardigheden oefen je toch het beste in een groep.

7 Comments on Wel of niet naar de voorschool?

 1. Koosje zegt:

  Helemaal mee eens Margriet. Ook als je kind geen broertjes of zusjes heeft.

  Grt Koosje

 2. Jacinthe zegt:

  Gelukkig horen we van veel ouders dat de kinderen heel graag naar de peuterspeelzaal komen. Soms moeten ze in het weekend langs de school rijden om hun kind te laten zien dat het echt gesloten is! En ja, ze leren écht van alles om beter voorbereid te zijn op de de overstap naar de basisschool!

 3. Sheila zegt:

  Ik heb de reportage niet gezien, maar ik ben het met je eens. Ik zie daar echt wel waarde in. Mijn zoontje is nét 1 geworden en speelt nog weinig met andere kinderen. In mijn eigen vriendkring heb ik niemand met kleine kinderen in de buurt. Dus voor het sociale contact alleen al, zou ik hem die kant op sturen. We hebben geen kinderdagverblijf nodig, omdat familie dat doet. Maar we zitten er ook aan te denken om dat over een tijdje wel te gaan gebruiken. Al is het maar voor 1 dag in de 2 weken ofzo. Om hem zo toch in contact te kunnen brengen met anderen.

  • Margriet met de Paplepel zegt:

   Het scheelt voor je kindje vaak ook als hij al wat andere kinderen kent zodra hij naar de basisschool gaat. Goed dat jullie deze keuze maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge