Het werken met beloningskaarten past goed bij een positieve opvoeding. Je kan ermee een negatief patroon doorbreken. Een situatie waarbij je vaak moet mopperen en je op voorhand al frustratie voelt opborrelen.

Beloningskaart

Stel je kind wil zijn groenten niet opeten. De kans is groot dat je je al schrap zet voor de strijd nog voordat het eten op tafel staat. Deze negatieve sfeer voelt jouw kind ook en vaak is het resultaat dat ook je kind in de strijdhouding schiet. Door in dit geval met een beloningskaart te gaan werken, kan het soms lukken om van groente eten een positieve ervaring te maken.

Beloningskaarten hebben als doel om op een positieve wijze een gedragsverandering te weeg te brengen, een vaardigheid aan te leren of routine in te bouwen. Zodra het gedrag wat je beloond er goed in zit en het een gewoonte wordt, kan je stoppen met de beloningskaart.
Het is veel leuker om complimenten te krijgen, dan straf. Voor een baas die je waardeert werk je ook liever dan voor een baas waarbij het personeel het gevoel krijgt het nooit goed te doen.

Schrijf op de kaart welk gedrag je wil belonen. Het gewenste gedrag staat centraal in plaats van het ongewenste gedrag. Bepaal hoe vaak je per dag het gewenste gedrag wilt zien en maak daar een aantal vakjes voor. Zorg dat het aantal keer dat je het gewenste gedrag wilt zien ook haalbaar is voor je kind. Als het te moeilijk is, dan geeft je kind het misschien op. In de loop van de tijd kan je altijd nieuwe kaarten maken met meer vakjes. Bepaal ook of je een sticker in het vakje wilt plakken of dat je je kind het vakje laat inkleuren. Sommige kinderen vinden de sticker alleen al beloning genoeg, maar je kan er ook voor kiezen om een extra beloning te geven voor een vol rijtje of een volle kaart. Een extra beloning hoeft niet heel groot te zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je samen zijn favoriete spelletje speelt, dat hij naar de speeltuin mag, dat hij een klein cadeautje krijgt of dat je zijn lievelingskostje maakt. Kies iets waar hij zijn best voor wilt doen en wat voor jou haalbaar is.
Het geven van een extra beloning kan je ook opbouwen. Waar je misschien eerst al een beloning geeft bij een vol rijtje, kan je op gaan bouwen naar bijvoorbeeld 4 rijtjes per week voordat er een extra beloning volgt, totdat je zover bent dat je van je kind kan verwachten dat hij een hele week iedere dag zijn rijtje vol heeft voordat hij een beloning krijgt.

Hang de kaart op een goed zichtbare plek in het huis. Leg je kind uit hoe de beloningskaart werkt en stimuleer hem om het gewenste gedrag te laten zien.
Als jij  enthousiast bent over het goede gedrag en als je laat zien dat je geloofd dat hij het kan, is de kans groot dat jou kind beter zijn best gaat doen.
Zorg dat je meteen na het zien van het gewenste gedrag je kind meeneemt naar de kaart en de sticker laat plakken of het vakje laat kleuren.

Hebben jullie al ooit eens met een beloningskaart gewerkt?

4 Comments on Werken met beloningskaarten

  1. Volgens mij wel! Maar dat is al wel weer een tijdje geleden.

  2. saskia zegt:

    Goed om dit even te lezen. Wij hebben het nog nooit geprobeerd om met dit soort kaarten te werken, maar het lijkt mij een heel goed idee. Mijn zoon eet best slecht de laatste tijd en ik wist al niet zo goed hoe ik dit op een goede manier zou kunnen beinvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge