Deze week was het de week van het geld. Op verschillende basisscholen is hier aandacht aan besteed. Ik vond het een goed moment om dat ook te doen. Toen ik zelf kind was, moest ik van mijn ouders de helft van mijn zakgeld op mijn spaarrekening zetten voor later. Dat vond ik als kind erg moeilijk, want later, dat is nog zo ver weg. Maar toch heb ik er wel van geleerd te sparen.

week van het geld

Op welke leeftijd begin je met het geven van zakgeld?
In groep 3 en 4 krijgen kinderen in hun lesboeken sommen waarbij ze leren rekenen met geld. Het is een goed idee om rond die tijd met zakgeld te gaan beginnen. Natuurlijk is het aan de ouder zelf om hier een keuze in te maken, je kan ook wat later beginnen. Eerder zou ik zelf nog niet doen. Wel kan je met kleuters het over geld hebben en in de winkel erbij stilstaan dat dingen geld kosten.

Hoeveel geld geef je?
Op de website van wijzer in geldzaken, de initiatiefnemer van de week van het geld, staat een mooi tabelletje met richtlijnen. Zij houden aan:
7 jaar: € 0,50 tot € 1,00
8 jaar: € 1,00 tot € 1,50
9 jaar: € 1,15 tot € 1,50
10 jaar: € 1,73 tot €  2,00
11 jaar: € 2,00 tot € 2,31
12 jaar € 3,00 tot € 4,60
Dit gaat om bedragen die je je kind per week geeft.

Wanneer geef je zakgeld?
In de basisschoolleeftijd is het fijn om je kind iedere week zakgeld te geven. Op de middelbare school kan je best overstappen naar eens per maand. Voor jonge kinderen is eens per maand te ver weg en is het veel moeilijker om dan te bepalen wat ze met het geld willen doen. Spreek met je kind een vaste dag af wanneer hij zijn zakgeld krijgt en zorg er natuurlijk ook voor dat je altijd het zakgeld klaar hebt liggen. Het is fijn als je het contant aan je kind geeft. Geld op een pinpas heeft voor jonge kinderen weinig waarde en het besef wat geld precies is en hoe je er gebruik van maakt is groter met contant geld.

Welke afspraken maak je?
Je kan ervoor kiezen om met je kind af te spreken wat hij van het zakgeld wel en niet mag kopen. Als je kind wat ouder is kan je zelfs afspreken welke uitgaven het kind van zijn zakgeld móét doen, zoals bijvoorbeeld kleding. Je kan ook afspreken dat hij een deel van het zakgeld moet sparen. Dat sparen kan ook op verschillende manieren. Je kan je kind laten sparen voor later als hij achttien is, of je kiest met je kind een doel uit en laat hem daarvoor sparen. Dat kan bijvoorbeeld een, boek of een spelletje zijn, maar ook een spelcomputer of een fiets. Bereken dan met je kind hoe lang hij daarvoor zou moeten sparen. Dat kan nog wel eens tegen gaan vallen, daarom zou je ook af kunnen spreken dat hij een deel van het geld voor zijn verjaardag zal krijgen, maar dat hij de rest zelf moet sparen.
Het kan zijn dat ondanks de afspraken, je kind soms iets koopt waar hij later spijt van heeft. Zo wilde ik vroeger heel graag een magic twisty en toen ik dat speelgoed had, was ik er na twee dagen op uitgekeken. Dat kan gebeuren en daar leert je kind veel van.

Kan je geld ook laten verdienen?
Je kind zal nog te jong zijn voor een baantje, maar ook thuis zijn allerlei klusjes te doen. Op de site van wijzer in geldzaken raden ze af om zakgeld als straf of beloning te gebruiken. Ik ben het er mee eens dat je het zakgeld niet als straf of beloning voor goed of slecht gedrag zou moeten gebruiken, maar ik ben zelf van mening dat het prima te gebruiken is als een soort van mini-loon. Wel pas vanaf groep 7. Je zou dan met je kind een klein klusje in huis kunnen afspreken dat iedere week haalbaar is om te doen voor je kind en ook niet te tijdrovend. Je zou een deel van het zakgeld als mini-loon kunnen inzetten en alleen kunnen geven als het afgesproken klusje gedaan is.

Hoe leer ik mijn kind slim met geld om te gaan?
Door goede afspraken te maken kom je al een heel eind. Laat je kind ook gewoon fouten maken, daar leert hij van. Daarnaast kan je met je kind praten over reclame en het effect en de bedoeling daarvan, welke uitgaven je doet en verschillen in prijzen. Als je bijvoorbeeld samen in de winkel bent en je hebt de keuze uit twee artikelen, bespreek dan samen waarom je voor het duurdere of juist het goedkopere artikel zou kunnen gaan.

Welke afspraken hebben jullie thuis over zakgeld?

4 Comments on Zakgeld

 1. Ellis zegt:

  Ik heb hier eerlijk gezegd nooit zo bij stil gestaan, geven van zakgeld. Maar dat komt denk ik een beetje door onze eigen financiele situatie maar ook omdat ze regelmatig van opa’s oma’s en overgrootoma’s geld krijgen toegestopt.En op verjaardagen krijgen ze ook best wel veel.Ik denk dat in hun spaarpotten genoeg geld zit momenteel. Dus om nog meer geld te geven is eigenlijk nooit zo bij me opgekomen. Wel hebben we in de keuken een klein potje staan waar we weleens kleingeld in doen voor als de ijsboer langskomt oid.
  We proberen de kinderen wel bewust te laten worden van hun geld. We leren ze wat sparen is en om het niet zomaar uit te geven, alleen als het echt iets is waar ze iets aan hebben oid. Soms lopen we door de jumbo en dan komen ze zelf met een pakje kauwgom aan. Die willen we zelf betalen zeggen ze dan. Soms mag dat en soms niet. Ik denk dat ze het vrij goed doorhebben allemaal. Ze hebben ook wel een doel om voor te sparen en overleggen dan vanzelf of dat oké is.
  Ik geloof wel dat het goed is om hier met je kind mee bezig te zijn, leren omgaan met geld, sparen, bewustwording etc…

  • Margriet zegt:

   Ja als je kind al vaak geld toegestoken krijgt, snap ik dat je verder geen zakgeld geeft. Ook over geld dat je kind onregelmatig krijgt kan je afspraken maken over hoe ze het mogen besteden bijvoorbeeld of dat ze gaan sparen. Zo te horen zijn jullie er toch bewust mee bezig.

 2. sunny mama zegt:

  Mijn dochter was 7 toen ik haar zakgeld ging geven. Daar hoefde ze niks voor te doen en ze mocht ermee doen wat ze zelf wilde. Het was immers haar geld. Al snel kreeg ze plezier in het sparen… eigenlijk gewoon om het sparen. Ze vond het leuk om het bedrag iedere week weer een beetje groter te zien worden.

  • Margriet met de Paplepel zegt:

   Fijn dat ze zelf het sparen ook leuk vond. En de keuze om je kind zelf te laten kiezen hoe ze het wil besteden omdat het haar geld is, begrijp ik helemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge