De meeste kinderen beginnen net na hun tweede verjaardag met zindelijkheidstraining. Meisjes vaak wat eerder dan jongens. Gemiddeld zijn de meeste kinderen overdag zindelijk net voor hun vierde verjaardag. ’s Nachts kan het soms wat langer duren.

Zindelijkheid

Het goede voorbeeld
Ook als ze nog heel klein zijn, kan je al beginnen met de voorbereidingen op de zindelijkheidstraining. Door aan te geven dat poep en plas vies zijn, door te laten zien wat een wc is en wat je daar gaat doen. Op deze manier werk je al een beetje aan het bewustzijn van je kindje.

Interesse wekken
Door erover te praten, te laten zien wat de wc doet, er boekjes over te lezen en je kind te laten spelen dat zijn knuffel ook op het potje moet wek je de interesse van je kindje.

Oefenen op het potje of de wc
Zodra jij aanvoelt dat je kindje moet, kan je meteen het potje of de wc aanbieden.
“Moet je plassen? Kom dan gaan we het op het potje proberen.”
Je kan een brilverkleiner op de wc-bril zetten en een opstapje voor de voetjes voor de wc plaatsen. Je kan het potje of de wc ook aanbieden direct na het volmaken van een luier. Gewoon nog heel even kijken of er misschien nog iets na komt en je kind laten wennen aan het gevoel van op het potje zitten.
Je kan er ook voor kiezen om het wc-bezoek op gezette tijden te oefenen. Zo kan je misschien voorkomen dat het kind zijn behoefte in de luier doet en leer je je kind onbewust een ritme aan.

Het kind geeft het aan
Een andere methode is om je kindje niet op het potje te zetten, maar te wachten tot het kind zelf aangeeft dat op de wc of het potje wil. Je wekt dan wel de interesse, zoals hierboven beschreven, maar gaat niet oefenen op het potje of de wc. Dit werkt niet bij alle kinderen.
De meeste kinderen gevenĀ zelf op een gegeven moment aan dat ze hun behoefte in hun luier hebben gedaan. Ze vinden het na een tijdje vaak een beetje vies om met een volle luier door te lopen en geven dan aan verschoond te willen worden. Dit is een mooi begin om te gaan oefenen met het potje.

Zonder luier
Vooral in de zomer is dit een fijne methode. Je laat je kindje gewoon rondlopen zonder luier. Er zullen heus nog wel wat ongelukjes gebeuren, maar vaak vindt het kind dat niet fijn en voelt hij eerder aan dat hij nat is. Hij leert dan ook sneller van te voren aan te voelen dat hij moet en zal dan sneller gaan vragen om een potje of de wc.

Belonen
Straf je kindje nooit als er een ongelukje is gebeurd. De vrees voor de straf of de boze ouder kan stress veroorzaken waardoor het zindelijk worden juist moeilijker gaat. Wel kan je benoemen dat plas en poep vies zijn, maar doe dit zonder beschuldigende toon. Belonen kan echter wel. Een stickerkaart, een vrolijk plasliedje of een andere beloning kunnen het kind stimuleren om op de wc te gaan.

’s Nachts zindelijk
Wanneer het kind overdag zindelijk is, kan je ook ’s nachts gaan trainen. Kinderen vinden het moeilijker om ’s nachts aan te voelen dat ze naar het toilet moeten. Ze slapen hier doorheen. Laat je kindje ruime tijd voor het slapen niets meer drinken. En maak je kind ’s nachts wakker om even samen naar de wc te gaan, laat je kind zelf lopen en op de wc gaan zitten. Als je het kind nog bijna slapend op de wc zet, zal het minder snel uit zichzelf wakker gaan worden voor het toiletbezoek. Zodra je merkt dat het kind ’s ochtends een droge luier heeft, omdat jullie ’s nachts samen naar de wc zijn geweest, kan je gaan oefenen ’s nachts zonder luier. Zodra je merkt dat je kind al wakker wordt voor jij hem wakker gaat maken, kan je gaan oefenen met de zindelijkheid ’s nachts zonder hulp.

Problemen
Sommige kinderen ervaren problemen tijdens de zindelijkheidstraining. Ze hebben een terugval, dit is meestal het geval na een ingrijpende gebeurtenis zoals een verhuizing of een nieuw broertje of zusje. Ze hebben last van obstipatie, waardoor er vaker ongelukjes gebeuren. Ze voelen het niet goed aankomen. Maar het kan ook zijn dat je kind last heeft van poep- en plasangst. Dat kan door het geluid van de wc, het gevoel van blote billen op het plastic, of het bang zijn een deel van zichzelf te verliezen. Bij angst is het nog belangrijker om niet boos te worden of teveel druk op het kind te leggen.

Hebben jullie nog aanvullende tips?

4 Comments on Zindelijkheid

  1. Ellis zegt:

    Zindelijkheid….Bij mijn dochter ging dat bijna als “vanzelf”. Mijn zoontje is een ander verhaal. Een tijd terug wilde hij zelf op het potje en op de wc. Ik dacht nog, nou da’s op tijd (hij is gisteren pas 2 geworden) en hij heeft ook een aantal keren geplast op het potje en 1x gepoept op de wc, toen. Maar nu wil hij er weinig van weten. Hij weet dat hij gepoept heeft, soms geeft hij het ook aan als hij geplast heeft maar een luier verwisselen is meestal een drama omdat hij bezig is met andere dingen (spelen). Ik push niks en ga ervan uit dat het wel weer komt. Uiteindelijk zal hij vast wel een keer zindelijk zijn hihi.

  2. Dewi zegt:

    Bij mijn meiden ging het ook vanzelf. Ik heb geen “potjes training gedaan”op een gegeven moment vonden ze het interessant toen heb ik potje neergezet etc. en heel veel “Lotje op het potje”gelezen (aanrader) Uiteindelijk waren ze rond 2, 2,5 jaar zinnelijk. ‘S nachts duurde het wel wat langer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge