Laat ik eens een zwangertag maken, dacht ik. Daar zijn er al wel een hoop van te vinden op internet en ik doe lekker mee. Hier gaan we dan:

20 weken zwanger

Hoeveel weken ben je nu zwanger?
23 weken. Op de foto was ik 20 weken zwanger.

Wanneer ben je uitgerekend?
Op 18 augustus. Eén dag voor de verjaardag van mijn zus. De kans is natuurlijk klein dat ons kindje op die dag geboren wordt, maar het zou zo maar kunnen.

Heb je altijd al een kinderwens gehad?
Ja, vanaf dat ik heel klein was al. Het liefst was ik een paar jaar eerder al getrouwd en had ik eerder een vaste baan en kinderen gehad. Maar ja, je hebt niet altijd alles in de hand. Toen we eindelijk de stabiliteit hadden die we wensten, duurde het vervolgens nog 2 jaar voordat ik zwanger werd. We stonden net op het punt om met insemineren te beginnen toen bleek dat ik al zwanger was.

Wanneer wist je dat je zwanger was?
Al met vier en een halve week. We waren er zo mee bezig dat ik meteen een test deed toen ik over-tijd was.

Aan wie vertelde je het eerste van je zwangerschap?
Buiten mijn man om, de verkoopster van de lingeriewinkel, ik had een grotere BH nodig. Daarna wilde we het als eerste aan mijn ouders vertellen, helaas lukte dat niet, want toen we bij vrienden op bezoek waren, kon ik gewoon niet verbergen dat ik zo dol gelukkig was en moest ik het gewoon vertellen. Ik was toen pas 5 weken zwanger.

Welke kwaaltjes heb je?
Het eerste trimester was ik misselijk en heel erg moe. Nu heb ik alleen nog last van maagzuur. Daarnaast ben ik een stuk vergeetachtiger en behoorlijk snel emotioneel, niet alleen kan ik snel huilen, maar ik heb ook iedere week wel een paar keer de slappe lach.

Zijn er dingen die je nu vies vindt smaken of ruiken?
Met mijn smaak valt het wel mee. Het meeste vind ik nog steeds prima te eten. Het smaakt soms wel anders en dingen die ik eerder heel lekker vond, vind ik nu maar matig. Qua geuren heb ik last van sigarettenrook, uitlaatgassen, oude koffie, alcohol en hondenpoep.

Wat vind je het leukste aan de zwangerschap?
Het wonderlijke besef dat er een mensje in mijn buik leeft. Zo bijzonder als ik haar voel bewegen.

Wat vind je minder leuk aan de zwangerschap?
Dat het voor mijn gevoel nog zo lang duurt voordat ik ons kindje in mijn armen kan sluiten. Oh en niet meer op mijn buik kunnen slapen, dat vind ik echt heel vervelend.

Wanneer voelde je het kindje voor het eerst bewegen?
Ik voelde haar voor het eerst bewust met 20 weken. Daarvoor had ik haar ook al een paar keer gevoeld, al vanaf week 16, maar ik wist steeds niet helemaal zeker of het de baby was of gewoon mijn darmen. Mijn man voelde haar van de week voor het eerst.

Wilde je het geslacht van het kindje weten? En zo ja, heb je het ook aan anderen verteld?
Ja wij wilden heel graag weten of we een jongetje of een meisje verwachten. Ik dacht echt dat er een jongetje in mijn buik groeide, maar het bleek een meisje te zijn. Daar ben ik inmiddels al helemaal aan gewend en kijk er enorm naar uit haar te ontmoeten. We hebben het dezelfde dag nog aan mijn ouders verteld en maken er verder ook geen geheim van.

Hebben jullie al een naam?
Nee, voor een jongetje hadden we al jaren twee favorieten, maar voor een meisje is het een stuk lastiger en liggen onze smaken net wat verder uit elkaar.

Wat is het stomste wat iemand tegen je heeft gezegd tijdens de zwangerschap?
“Goh, jij bent ook flink dikker geworden.” Tja, gelukkig heeft het een goede reden.
Verder vind ik het erg vervelend als mensen ongevraagd aan mijn buik zitten. Het aanraken van het lichaam van iemand anders is sowieso al vreemd, maar op dit moment vind ik het nog vervelender. Een hand op mijn buik is zo intiem, dat is echt iets tussen mij (of mijn man) en mijn baby.

Is de babykamer al af?
Bijna. We hadden al veel meubeltjes in huis, die hadden we een paar jaar eerder al van mijn zus gekregen toen mijn neefjes er geen gebruik meer van maakten. Tja, toen we dan toch alles al in huis hadden, was de verleiding natuurlijk veel te groot en wilde ik meteen gaan inrichten.

Wil je deze tag ook invullen? Neem hem gerust over! Plaats dan alsjeblieft de link in de comments hieronder, dan lees ik graag jouw antwoorden.

7 Comments on Zwangertag

 1. Ellis zegt:

  Hihi de tag kan ik niet meer overnemen maar hij is wel leuk om te lezen. Mooi allemaal, vind het fijn voor je. Liefsx

 2. Wat een prachtige jurk heb je aan. Die doet me denken aan Pretty Woman!

 3. Mammalien zegt:

  Leukleukleuk! Ben al lang niet zwanger meer geweest (eh, 7 jaar geleden was jongste nét een weekje oud) maar vind het nog steeds heerlijk om er over te lezen.

 4. Bob zegt:

  Ongevraagd de hand op de buik leggen vind ik ook zo frustrerend. En als de kleine eenmaal geboren is, willen ook mensen de kleine even aanraken. Ik vind het zeer ongepast als mensen dat ongevraagd doen.

  Stond een keer in de winkel met Mattias in de kinderwagen, hij was toen volgens mij een half jaar. Komt er zo’n oude vrouw die begint mattias over zijn wang te wrijven. Ik heb toen mijn hand op haar hoofd gelegd. Ze keek me verschrikt aan, waarop mijn reactie was: “U doet het toch ook bij mijn zoon, dan mag ik het ook bij U doen”. Toen is ze zonder een woord te zeggen weg gelopen! ;D

  • Margriet met de Paplepel zegt:

   Haha, dat wil ik ook altijd doen. Mijn hand dan bij die ander op de buik leggen, maar dat durf ik niet. Bij een collega heb ik er wel voorzichtig iets van gezegd op een ander moment, zij was heel begripvol en had inderdaad niet zo door dat het vervelend kon zijn, ze bedoelde het goed natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge